Spaanse wetswijziging geeft huisdieren kans op gedeelde voogdij

ANP Producties | Bron: ANP
Madrid

Een wetswijziging in Spanje zorgt ervoor dat huisdieren na een scheiding meer kans maken op gedeelde voogdij. Het "belang van het dier" weegt binnenkort zwaarder dan het "formele bezit", waardoor huisdieren voor de Spaanse wet niet langer als een object maar als een volwaardig gezinslid worden gezien.

In Portugal en Frankrijk gelden al vergelijkbare regels. In Spanje kreeg het voogdijschap over een huisdier in oktober vorig jaar aandacht, toen een rechter besloot dat een scheidend stel gezamenlijk de voogdij kreeg over hun hond Panda, een bordercollie van een jaar oud. Die uitspraak markeerde volgens Spaanse media "een stap in de richting van de erkenning van huisdieren als levende wezens volgens de wet".

Advocaat Lola Garcia, die de zaak-Panda destijds onder haar hoede nam, vertelt aan persbureau Reuters dat "dieren deel uitmaken van een gezin. Wanneer partners besluiten uit elkaar te gaan, moet het lot van het dier even zwaar worden meegewogen als het lot van de overige gezinsleden".

Spanje telt relatief veel huisdieren. Tot dusver gold dat de partner die het "formele bezit" over een huisdier had, vaak omdat deze persoon het dier had geregistreerd, bij een scheiding de voogdij over het dier kreeg.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.