Schumann middag in concertzaal ’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord

Joost van Tongeren, Jacob Engel en Marijke Groenendaal.

Joost van Tongeren, Jacob Engel en Marijke Groenendaal.© Foto pr

Van onze verslaggever
Santpoort-Noord

Als alles meezit kan er binnenkort weer genoten worden van muziek in ’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord.

Op zaterdag 15 januari om 15 uur zal in ’t Mosterdzaadje het programma ’Glück ist nur die Liebe, Liebe nur is Glück’, vormgegeven worden door de sopraan Marijke Groenendaal, de bariton Joost van Tongeren en de pianist Jacob Engel. Een Schumann middag met de liedcycli ’Frauen Liebe und Leben’, ’Dichterliebe’ en ook het duet ’In der Nacht’ .

Marijke Groenendaal: „Glück ist nur die Liebe, Liebe nur ist Glück” zo zingt de ik-figuur in Frauenliebe und -Leben vanaf de roze wolk over het kersverse moederschap. Misschien is dat uiteindelijk waar, maar de twee liedcycli die we gaan brengen, belichten juist ook de andere facetten van de liefde. Van weemoed van het jonge meisje dat afscheid neemt van haar jeugd, tot het ultieme verlies in Frauenliebe und -Leben. En van de haast aarzelende overgave aan de verliefdheid tot de resolute bevrijding van een onbeantwoorde liefde in Dichterliebe.”

Ring

In Frauenliebe und -Leben, op gedichten van Adalbert von Chamisso, bezingt een vrouw in acht liederen de liefde voor haar man. „Ze is verliefd, maar denkt dat hij onbereikbaar is. Zij gunt ze hem de mooiste vrouw. Dat hij toch voor haar kiest, kan ze niet geloven. Hij geeft haar een ring, ze trouwen, beleven hun eerste innige samenzijn. Er komt een kind waar ze haar moederliefde aan kan geven. Maar hij sterft. Ze blijft in rouw achter, met alle mooie herinneringen, prachtig verklankt in het naspel.”

Dichterliebe, op gedichten van Heinrich Heine, is een reis in zestien liederen langs alle stadia van een vergeefse verliefdheid. „Het onbeantwoorde verlangen heeft een bijna vernietigende uitwerking op de ik-persoon, maar uiteindelijk overwint levenskracht en ontstaat ruimte voor werkelijke liefde.”

Cocoonen

Naast de cycli brengt het gezelschap een aantal duetten van Schumann. „Hij was niet de eerste componist die duetten schreef, maar heeft het genre wel ontwikkeld tot iets dat heel geschikt is voor muzikaal cocoonen in de huiskamer, waar in de negentiende eeuw grote behoefte aan was. Dat wil niet zeggen dat de duetten minder diepgang hebben dan de sololiederen. Luister maar eens naar het prachtige ’In der Nacht’ dat ook op ons programma staat”, aldus sopraan Groenendaal.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.