Het zou zo fijn zijn om één nachtje door te slapen | column

© Getty Images

Hanneke van den Berg

Te weinig slaap krijgen is in duistere landen een bekende martelmethode. Dat deze effectief is, zal voor veel mensen met slaapproblemen geen verrassing zijn. Te weinig nachtrust is van grote invloed op je leven.

Daar kan ik over meepraten. Om eens te kijken wat er allemaal voor oplossingen worden geboden om dit te lijf te gaan, zal ik de komende periode van alles uitproberen en daarover verslag doen. In de hoop dat u, als u ook slecht slaapt, daar misschien profijt van kunt hebben.

Dit wordt een vrij persoonlijke rubriek. Ik ga eerlijk delen waar ik allemaal tegenaan loop, wat ik allemaal ga uitproberen om gewoon weer een nacht (liefst meerdere) achter elkaar door te slapen en wat niet is gelukt.

Er zijn allerlei soorten slaapproblemen. De ene woelt uren voordat hij of zij uiteindelijk uitgeput in slaap valt, de ander wordt meermaals wakker per nacht, de derde wordt midden in de nacht wakker en kan daarna de slaap niet meer vatten. In die laatste categorie val ik. Wat voor mij zal werken, zal misschien voor de slechte inslaper minder van toepassing zijn, maar ook voor hen hoop ik in mijn onderzoek oplossingen te vinden.

Ikzelf word vrijwel iedere nacht wakker tussen 03.00 en 05.00 uur. Is het 03.00 uur, dan val ik meestal een paar uur later wel weer even in slaap, maar als ik na vieren wakker word, kan ik het schudden. Dan sta ik maar op en ga aan het werk. Voordeel is dat je dan wat eerder op de dag klaar bent, maar geloof me, je loopt wankelend naar het einde van de dag.

Wilt u reageren? Heeft u zelf al een goede oplossing gevonden, of leest u in deze rubriek iets over een manier die bij u ook blijkt te werken? Dan kunt u mailen naar: bijlageredactie@mediahuis.nl

Hanneke van den Berg is redacteur van deze krant en heeft al lange tijd slaapproblemen. In deze rubriek gaat ze op zoek naar allerlei mogelijke oplossingen en beschrijft haar ervaringen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.