Niek vanuit Texel op de radio in Bonaire

© Foto Evalien Weterings

Astrid Witte

Het is lekker weekend! Tijd voor jezelf, voor familie en vrienden. Hoe breng jij je weekend door? Die vraag leggen we vandaag voor aan Niek Zuidhoff uit Den Burg. In zijn vrije tijd maakt hij een radioprogramma voor een station op Bonaire. „Het vreet veel van je tijd.”

Niek heeft een groot deel van zijn leven gewerkt in de financiële dienstverlening en verzekeringen, maar zijn voorliefde voor radio ontstond al in zijn kindertijd. „Ik weet nog dat ik mijn eerste radio kreeg met een cassetterecorder erin. In plaats van muziek nam ik vooral het geklets van de dj’s op.”

Niek besloot dat hij hier ook buitenshuis iets mee wilde doen. „In mijn tienertijd heb ik radioprogramma’s gemaakt voor een lokale omroep in Joure, waar ik vandaan kom. Toen ik ging studeren in Breda, heb ik ook nog wat voor een radiostation gedaan.”

Niek volgde de Middelbare Middenstandsopleiding en ging daarna naar de Nationale school voor toerisme en verkeer. Vaak wordt hem gevraagd of hij niet liever professioneel dj had willen worden. „Ik vind veel dingen leuk en als ik dit professioneel had willen doen bij een landelijke zender, had ik er teveel dingen voor moeten laten. Mensen onderschatten hoe zwaar het is om bij een grote radiozender te werken, het vreet heel veel van je tijd. Zeg nooit nooit, maar op dit moment is het niet mijn ambitie.”

Naast het radiomaken is Niek ook actief als dj op feesten en partijen.

Maar hoe kwam Niek dan bij Mega Hit FM terecht, het radiostation op Bonaire waar hij een wekelijks programma voor verzorgt? „Ik heb een tijd gewerkt als accountmanager voor NDC Mediagroep in Friesland, dat bedrijf was toen eigenaar van Radio NL. Ik verkocht commercials aan bedrijven en die werden gemaakt door Puur Audio. Ik was geregeld in de studio voor klanten. Op een keer kwam ik binnen - het sneeuwde en het was heel koud - en maakte een praatje met de eigenaar van het bedrijf. Ik zei hem dat een warm land niet verkeerd zou zijn en hij vertelde me dat hij net bezig was voor een radiostation op Bonaire. Ik grapte dat ik wel een programma wilde maken in ruil voor een vliegticket.”

Dat grapje pakte serieus uit. Hetzelfde jaar nog reisde Niek af naar Bonaire om kennis te maken en een week later maakte hij zijn eerste programma. Dat alles vanuit een eenvoudige thuisstudio die uit niet veel meer bestaat dan een laptop met speciale software en een professionele microfoon en koptelefoon.

Ondertussen is Nieks programma iedere werkdag te beluisteren op Mega Hit FM, de zender die je overal op het eiland Bonaire hoort. Of je nu in de winkel loopt of op het vliegveld staat. „Het station draait vooral veel actuele muziek. Feelgood radio met weinig geklets. We brengen wel kort lokaal nieuws. Ik kijk vooral op social media naar wat actueel is en zo verzamel ik een paar berichtjes die ik tussen de muziek in verwerk.”

Niek maakt zich een beetje zorgen over radio in het algemeen. „Dj’s zijn enorm aan het vergrijzen. Er is veel discussie over, of radio doodgaat door nieuwe media, zoals podcasts. Ik hoop dat er jongeren zijn die het ook weer gaan oppakken.”

Wil jij Niek in actie horen? In Nederland is zijn programma ’Mega@Work’ te luisteren via de app Mega Hit FM.

Wat doe jij met je vrije tijd? Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.