Opnieuw account waarmee Willem Engel twitterde uit de lucht

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Een account waar Viruswaarheid-voorman Willem Engel na de schorsing van zijn eigen accounts op twitterde, is woensdag opgeschort. Het gaat om een account van een vriendin van hem. Zijn andere accounts werden dinsdag al uit de lucht gehaald, waardoor zijn tweets niet meer zichtbaar zijn voor gebruikers van het sociale medium.

Volgens Engel is het account dat van een vriendin van hem is, opgeschort omdat hij daarmee de ban probeerde te ontwijken. Hij zegt zelf niet direct tweets via het account te hebben geplaatst. Wel stuurde hij berichten door naar de vriendin, die ze vervolgens voor hem plaatste.

Een woordvoerder van Twitter liet dinsdag weten dat het gaat om een tijdelijke opheffing "wegens schending van ons beleid inzake platformmanipulatie en spam". Het bedrijf wees er onder meer op dat gebruikers geen twee accounts mogen hebben voor min of meer dezelfde doeleinden. Ook benadrukte Twitter dat het bedrijf ingrijpt bij overtredingen van zijn beleid met betrekking tot "misleidende informatie over Covid-19" en met betrekking tot "privégegevens en media".

Sigrid Kaag

Vorige week deelde Engel op Twitter een foto waarop het huisnummer en de postcode van minister van Financiën Sigrid Kaag zichtbaar waren. Engel denkt dat de accounts daarom zijn geschorst en dat de overheid daar mede achter zit. Hij wil een kort geding aanspannen tegen Twitter. Volgens hem was het delen van de foto geen "oproep of aanzet tot intimidatie of geweld of bedreiging". Kaag wil aangifte doen tegen Engel. Momenteel wordt onderzocht op welke grond dat precies moet gebeuren.

Een van de accounts van Engel werd in de zomer al geschorst door Twitter, vanwege uitlatingen over voetballer Christian Eriksen. Engel twitterde dat er een verband zou zijn tussen de coronavaccinatie en de hartstilstand die Eriksen kreeg tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland. Engel nuanceerde zijn uitspraken later, maar hij wilde de tweet niet verwijderen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.