Eerste evacués La Palma terug naar huis na vulkaanuitbarsting

ANP Producties | Bron: ANP
La Palma

De eerste bewoners van La Palma die afgelopen najaar hun huis moesten verlaten vanwege een vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland, hebben toestemming gekregen terug te gaan. Het gaat om ongeveer duizend van de 7000 evacués.

Doordat overal as en lava ligt, is de terugkeer van bewoners geen eenvoudige opgave. Zo zijn waterleidingen beschadigd waardoor op veel plekken geen stromend water is. Ook blokkeert de lava een belangrijke weg in de Adriane-vallei.

De 57-jarige Carmen Acosta is een van de weinige gelukkigen die na drie maanden weer een nacht thuis heeft kunnen slapen. Zij woont met haar bejaarde ouders in een huisje met uitzicht over de Atlantische Oceaan. "We hebben veel op te ruimen. Er is veel as en veel troep, het is vreselijk." Zij verwacht dat de schoonmaak meer dan zes maanden gaat duren.

De vulkaan barstte uit op 19 september, voor het eerste in vijftig jaar. Na 85 dagen, op eerste kerstdag, werd het natuurgeweld voorlopig ten einde verklaard. De lava heeft circa 2900 gebouwen en ook landbouwgrond verwoest, maar er vielen geen slachtoffers. De schade wordt geschat op bijna 900 miljoen euro. Naast de duizenden mensen die de opdracht kregen hun woning achter te laten, mochten anderen regelmatig hun huis niet uit vanwege giftige zwaveldampen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.