Belgisch Lanaken, naast Maastricht, blaast carnaval af

ANP Producties | Bron: ANP
Lanaken

De Belgische gemeente Lanaken, aan de Nederlandse grens pal naast Maastricht, blaast vanwege corona alle carnavalsactiviteiten voor 2022 af. De optochten en bals gaan niet door omdat Lanaken vanwege "de hoge besmettingscijfers in een alarmfase zit", schrijft het gemeentebestuur.

Net als in Nederlands Limburg en Brabant dreigt de besmettelijke omikronvariant in Vlaanderen roet in het eten te gooien voor carnavalvierders, ook voor Nederlanders die hopen naar België te kunnen uitwijken. "Door de omikronvariant zijn in Nederland strenge maatregelen van kracht", stelt het gemeentebestuur van Lanaken, waar omikron ook hard toeslaat. "Deze situatie belet ons nog steeds om carnaval te vieren op de manier waarop we dat gewoon zijn."

Meerdere Vlaamse gemeenten wachten af hoe de coronasituatie zich ontwikkelt. Eerder werd de grote carnavalsoptocht in Aalst eind februari wel al afgelast, maar over die in bijvoorbeeld Genk is nog geen besluit genomen.

Het Overlegcomité van de Belgische regeringen komt vrijdag weer bijeen om over de coronamaatregelen te spreken. De winkels en restaurants mogen nu nog, tot 23.00 uur, openblijven. De scholen zijn inmiddels ook weer begonnen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.