Virginia Giuffre blij dat misbruikzaak tegen Andrew mag doorgaan

ANP Producties | Bron: ANP
New York

Virginia Giuffre is blij dat de rechter in New York heeft bepaald dat ze haar misbruikzaak tegen prins Andrew mag doorzetten. Dat laat haar advocaat namens zijn cliënte weten aan Britse media.

Giuffre (38) zegt dat de prins haar in 2001 op 17-jarige leeftijd heeft misbruikt. Ze vertelde in 2019 tijdens een interview met de BBC dat ze als tiener naar het Verenigd Koninkrijk was gebracht om seks te hebben met Andrew. Giuffre was toen in het gezelschap van de steenrijke zedendelinquent Jeffrey Epstein, die bevriend was met de zoon van de Britse koningin.

Ghislaine Maxwell, een vertrouwelinge van Epstein, heeft volgens Giuffre gezegd dat "ik voor Andrew moest doen wat ik voor Jeffrey deed". Ze zou zich "ziek" hebben gevoeld toen ze dat hoorde. "Ik had het gewoon niet verwacht van royalty", verklaarde de vrouw, die naar eigen zeggen later op de avond seks had met Andrew in een huis van Maxwell.

Emotionele schade

Giuffre diende vorig jaar een klacht in en eist een schadevergoeding van Andrew vanwege de emotionele schade die ze door het vermeende misbruik heeft opgelopen. De prins probeerde een eventuele procedure te voorkomen. Volgens zijn advocaten heeft Giuffre geen zaak omdat ze in 2009 een deal had gesloten met Epstein.

In die overeenkomst staat dat ze een half miljoen dollar heeft gekregen en in ruil daarvoor geen klachten meer mag indienen tegen Epstein en zijn entourage. De rechter oordeelde woensdag echter dat die overeenkomst geen belemmering vormt en dat Giuffre haar zaak mag doorzetten.

Schikking

Andrew, die alle beschuldigingen ontkent, wordt niet strafrechtelijk vervolgd en kan nog onder een rechtszaak uitkomen. De prins zou bijvoorbeeld kunnen schikken met Giuffre. Al is hij dat volgens ingewijden niet van plan.

Het Britse koningshuis wil niet op het nieuws reageren. Een woordvoerder van Buckingham Palace liet aan de BBC weten geen uitspraken te doen over een juridische procedure die nog niet is afgerond.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.