Trump beëindigt interview na vragen over fraudebeweringen

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft abrupt een interview beëindigd met de publieke zender NPR. Hij kreeg daar kritische vragen over zijn bewering dat hij de presidentsverkiezingen door fraude heeft verloren van de Democraat Joe Biden.

NPR zegt dat het zes jaar lang heeft geprobeerd om het interview te regelen, maar dat zou steeds zijn geweigerd door het team van Trump. Die bleek deze week alsnog bereid de zender te woord te staan. Het interview had eigenlijk een kwartier moeten duren, maar zover kwam het niet. Trump belde met de studio en hing al na zo'n negen minuten op.

In de door NPR vrijgegeven opname is te horen dat Trump vasthoudt aan zijn onbewezen bewering dat zijn rivaal door gesjoemel heeft gewonnen. "Geloof je echt dat Biden 80 miljoen stemmen kreeg? Ik geloof het niet", aldus een boze Trump, die meende dat "niemand" kwam opdagen bij campagnebijeenkomsten van zijn tegenstander. "Maar plots kreeg hij 80 miljoen stemmen. Dat gelooft niemand."

Interviewer Steve Inskeep wil van Trump weten of hij bij verkiezingen in de VS alleen kandidaten gaat steunen die zijn theorie over verkiezingsfraude delen. Trump merkt vervolgens op dat kandidaten "die slim zijn" hem zullen bijvallen en noemt het voorbeeld van Kari Lake. Die Republikeinse politica probeert gouverneur te worden in Arizona en heeft volgens Amerikaanse media de onbewezen claims over verkiezingsfraude verspreid.

Inskeep probeert daarna nog een vraag te stellen, maar Trump heeft duidelijk genoeg van het gesprek. Hij bedankt de interviewer en hangt op.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.