Rechter New York staat misbruikprocedure tegen prins Andrew toe

ANP Producties | Bron: ANP
New York

De rechter in New York vindt dat de 38-jarige Virginia Giuffre een misbruikzaak heeft tegen de Britse prins Andrew. Ze wil een proces beginnen tegen de prins omdat hij haar in 2001 als 17-jarige tiener, toen ze Virginia Roberts heette, drie keer zou hebben misbruikt. Dat was in de kringen van de steenrijke zakenman en zedendelinquent Jeffrey Epstein, die in 2019 zelfmoord pleegde in een cel in New York. Epstein zou Giuffre hebben opgedragen seks met de prins te hebben.

Giuffre diende vorig jaar een klacht in. Een belangrijk obstakel voor de procedure tegen de 61-jarige zoon van de Britse koningin leek de deal die Giuffre in 2009 sloot met Epstein. In de net gepubliceerde, eerder geheime, overeenkomst staat dat ze een half miljoen dollar van Epstein heeft gekregen en in ruil daarvoor geen klachten tegen hem zou indienen. Maar daarbij werd ook uitdrukkelijk vastgelegd dat Giuffre geen juridische stappen meer onderneemt "op basis van klachten die ze had of heeft" tegen de entourage van Epstein. Die wordt omschreven als de "volwassen mannelijke leeftijdsgenoten, waaronder royals, politici, academici, zakenmensen en/of andere professionele en persoonlijke kennissen" van Epstein.

Maar de overeenkomst van twaalf pagina's tussen Epstein en Giuffre uit 2009 vormt volgens de rechter geen belemmering. Giuffre eist schadevergoeding en baseert haar claim op klachten die ze na het sluiten van de overeenkomst heeft gekregen, zoals emotionele problemen door het misbruik.

Lastige positie

De rechter in New York benadrukte dat zijn besluit niet betekent dat hij denkt dat Andrew schuldig is. Hij oordeelde alleen over de vraag of Giuffre de prins kan aanklagen. Het Britse koningshuis wil niet reageren. Een woordvoerder van Buckingham Palace zei volgens de BBC geen uitspraken te doen over een juridische procedure die nog niet is afgerond.

Dat de misbruikzaak kan doorgaan, plaatst Andrew in een lastige positie. De rechtszaak begint mogelijk al in het najaar. De prins heeft de beschuldigingen van Giuffre steeds tegengesproken en heeft dan de kans publiekelijk zijn naam te zuiveren. Het is volgens Britse media nog maar de vraag of de koninklijke familie zit te wachten op berichten over de prins die uitvoerig aan de tand wordt gevoeld voor de rechter.

Andrew wordt niet strafrechtelijk vervolgd en heeft nog mogelijkheden om onder de zaak uit te komen. Hij zou kunnen proberen een schikking te treffen met Giuffre, bijvoorbeeld door haar een vergoeding aan te bieden in ruil voor het stopzetten van het proces. Dan zou echter slecht kunnen uitpakken voor zijn reputatie, omdat er dan geen uitspraak komt over de schuldvraag.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.