Franse leraren staken massaal uit onvrede over coronabeleid

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

Veel scholen in Frankrijk zijn donderdag helemaal of deels dicht, omdat leraren massaal staken. Ze zijn ontevreden over het coronabeleid van de regering. Vakbonden stellen dat onder meer onophoudelijke wijzigingen en onwerkbare protocollen hebben geleid tot een chaotische situatie.

Het ministerie van Onderwijs meldde donderdagochtend op basis van voorlopige cijfers dat op basisscholen 38,5 procent van de onderwijzers staakt en op de middelbare scholen 23,7 procent. Dat komt neer op 31 procent van alle leraren. Vakbonden in het onderwijs melden veel meer stakers. De vakfederatie SNUipp-FSU die 51.000 leden telt en meer dan 44 procent van het personeel in het lager onderwijs vertegenwoordigt, meldt dat driekwart van de leerkrachten staakt.

Er werd verwacht dat veel scholen dicht zouden blijven, de helft in het primair onderwijs, maar in de praktijk zijn er veel scholen deels open of alleen voor kinderen van zorgpersoneel. Het is niet duidelijk op hoeveel scholen donderdag geen les wordt gegeven.

Meerdere deelnemers

Niet alleen leraren doen mee aan de eendaagse actie. Ook bonden van directeuren en ander personeel hebben zich bij de onderwijsstaking aangesloten, die de grootste in decennia kan worden. Volgens een lerarenbond is er zoveel "ergernis, vermoeidheid en woede", dat ze zich gedwongen voelt een signaal naar de regering te sturen.

Ouders en scholen worstelen bijvoorbeeld met de uitvoering van het nieuwe testbeleid dat vlak voor het einde van de kerstvakantie werd aangekondigd en sindsdien twee keer is gewijzigd. Leraren vinden daarnaast dat zij niet fatsoenlijk les kunnen geven en menen dat zowel leerlingen als leraren onvoldoende worden beschermd tegen het coronavirus. Ontevreden ouders doen op meerdere plekken in Frankrijk mee aan protesten tegen het beleid.

Het aantal besmettingen in Frankrijk is in de afgelopen maand explosief gestegen. Maandag zaten 10.000 klassen thuis, ongeveer 2 procent van alle klassen in het basisonderwijs. "Ik weet dat het zwaar is, maar een staking lost geen problemen op. Je staakt niet tegen een virus", zei onderwijsminister Jean-Michel Blanquer tegen nieuwszender BFM TV.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.