Eindhovense terreurverdachten blijven voorlopig in de cel

ANP Producties | Bron: ANP
Rotterdam

De acht mannen uit Eindhoven die onder meer verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag, blijven voorlopig in de cel. De rechtbank Rotterdam ziet vooralsnog geen reden om het voorarrest te schorsen of op te heffen.

"Het dossier bevat voldoende ernstige bezwaren tegen alle verdachten om de voorlopige hechtenis in stand te laten", aldus de rechtbank donderdag. Tijdens de volgende zitting, op 18 maart, wordt er opnieuw "kritisch" naar het voorarrest gekeken, zei de voorzitter.

De mannen, tussen de 20 en 31 jaar, zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS. Ze worden verdacht van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf en deelname aan een terroristische organisatie. Ze bekeken volgens het Openbaar Ministerie regelmatig samen IS-filmpjes en instructievideo's over het maken van wapens en bommen en spraken over het vermoorden van onder anderen Mark Rutte en Geert Wilders. Ze wilden de politici "door de kop poppen" of "ontvoeren en onthoofden tijdens een livestream".

Ontkenning

Wapens of explosieven zijn niet gevonden. Ook waren er geen concrete plannen of data voor een aanslag. De verdachten zelf ontkennen met klem. Volgens hen waren het slechts foute en slechte grappen van een groep bekenden die samen trainden in een garagebox in Eindhoven.

Het onderzoek begon afgelopen zomer op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het Openbaar Ministerie doet momenteel nog onderzoek naar onder meer verschillende digitale gegevensdragers zoals telefoons.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.