Raadsleden gevoelig voor nood van ondernemers in Haarlemmermeer

Trudie van ’t Hull.

Trudie van ’t Hull.© Foto Martine Goulmy

Bart Boele
Hoofddorp

Vanuit de gemeenteraad wordt Haarlemmermeers burgemeester Marianne Schuurmans donderdag 20 januari uitgedaagd om de grenzen van de lockdown op te zoeken om ondernemers kansen te geven hun zaak te runnen. Er is een motie in voorbereiding om dat te benadrukken.

De VVD is vanaf het begin van de lockdown begaan met ondernemers die hun werk niet mochten doen. Er werden werkbezoeken afgelegd en herhaaldelijk vragen aan B en W gesteld. Doel was de grenzen op te rekken, wat soms lukte zoals terrassen die op parkeerplaatsen mochten komen. Andere keren stuitte het college op de landelijke regels, die lokaal niet aangepast mogen worden. Ook andere partijen zoals HAP en Forza toonden hun betrokkenheid met ondernemers.

VVD-raadslid Trudie van ’t Hull ziet de nood van de ondernemers en zoekt nu opnieuw naar mogelijkheden. „Steun vanuit het Rijk is toegezegd, maar staat nog niet op de bankrekening. Steun om de gedwongen sluiting te compenseren. Steun voor ondernemers die zich in de schulden hebben moeten steken om huur, gas, water, licht en personeel te kunnen betalen. Schulden omdat de steunmaatregelen die hiervoor in het leven zijn geroepen niet voldoende werken, zoals ze zouden moeten doen.”

Van ’t Hull ziet mogelijkheden: „Openen indien de situatie het toelaat met een verantwoorde versoepeling van bestaande maatregelen of betere steunmaatregelen. Ik heb al vele oproepen hierover voorbij zien komen.”

Missie

Een van die oproepen komt van ondernemer Jeroen Visser. Hij kwam in december naar de gemeenteraad van Haarlemmermeer om in te spreken over de noodsituatie waarin zijn sportschool verkeert. Hij vertelde zijn persoonlijke verhaal om aan te geven waar zijn sportschool Experience Fitness Halfweg vandaan komt en wat zijn missie is.

In 2015 verloor Visser zijn baan en leed hij aan obesitas. Hij werkte aan zijn gezondheid en viel 52 kilo af. Die ervaring wil hij inzetten om anderen te begeleiden met sportschool en opleidingen. In 2020 kreeg bij 200 mensen per week over de vloer bij het uitdragen van zijn missie.

„Mentale coaching, doelen stellen en bereiken, dagritme met eten en slapen, valkuilen benoemen, hard en confronterend zijn als het nodig is”, aldus Visser. „Het levert succesvolle en blijvende resultaten op. Dat moet wel onderhouden worden want obesitas is een gezondheidszaak.”

Maar zijn sportschool is nu dicht. Zijn klanten kunnen niet langskomen en Visser kan ze niet begeleiden, terwijl ze daar zo’n behoefte aan hebben. De overheidsmaatregelen en de lokale versoepelingen helpen financieel vooralsnog wel om de sportschool overeind te houden, maar wat Visser dwars zit is het persoonlijke contact met zijn bezoekers en hun begeleiding.

Niet helpen

Voorbeelden als deze horen raadsleden in Haarlemmermeer alle dagen. De gemeente staat vrij machteloos en kan alleen verwijzen naar de steunmaatregelen van de rijksoverheid, ook al schieten die in sommige gevallen tekort. Een gemeente mag niet aan inkomenspolitiek doen en kan ondernemers dus niet helpen.

Maar het geduld van de raadsleden raakt op. Er moet iets gebeuren om lokale ondernemers te helpen. Burgemeester Schuurmans kan er donderdag 20 januari op reageren, maar heeft zelf ook al actie ondernomen. Ze heeft het kabinet dringend gevraagd om ondernemers toe te staan hun zaak op een corona-verantwoorde wijze weer te openen.

Schuurmans: „Veel van onze ondernemers, bedrijven en organisaties hebben half december alweer hun deuren moeten sluiten. Ondanks dat er veel creativiteit en innovativiteit in het Haarlemmermeerse bedrijfsleven is, houdt het voor hen nu echt op. Daarom vragen de burgemeesters dringend aandacht bij het kabinet om hetzij op een verantwoorde manier de regels te versoepelen óf om te zorgen een betere tegemoetkoming.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.