Biden koopt half miljard testen en stuurt leger naar ziekenhuizen

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Honderden miljoenen extra sneltesten voor Amerikanen en meer militaire ondersteuning voor overbelaste ziekenhuizen. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde die nieuwe maatregelen aan nu zijn land worstelt met een snelle stijging van het aantal omikronbesmettingen.

Biden wil onder meer zorgen dat Amerikanen laagdrempeliger toegang kunnen krijgen tot sneltesten. Hij kondigde aan dat er volgende week een website komt waar Amerikanen ze gratis kunnen bestellen. "Die worden dan thuisbezorgd", kondigde hij aan in een toespraak. Om te voldoen aan de vraag, laat Biden nog eens 500 miljoen sneltesten inkopen.

De regering komt ook ziekenhuizen te hulp die kampen met de toestroom van patiënten. Er worden medische teams met militair personeel gestuurd naar nog eens zes "zwaargetroffen" staten, waaronder New York en New Jersey. De landelijke overheid heeft tijdens de pandemie al eerder legerartsen en verpleegkundigen ingezet om burgerziekenhuizen te ontlasten.

Biden wees Amerikanen ook op hun eigen verantwoordelijkheid. Hij riep landgenoten op zich te laten vaccineren en boosterprikken te halen. Dat is volgens de president in het landsbelang. Ook moeten volgens de Democraat meer mensen mondkapjes gaan dragen. Hij noemde dat een "patriottistische plicht" en zei dat komende week duidelijk wordt hoe mondkapjes van hoge kwaliteit gratis worden verstrekt aan alle burgers.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.