Haarlemse horeca zaterdag open, burgemeester Jos Wienen gedoogt het

Burgemeester Jos Wienen bij het horecaprotest op de Grote Markt.© United Photos/Rob van Wieringen

Linda Gottmer
Haarlem

De Haarlemse horeca opent zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur de deuren. Burgemeester Jos Wienen heeft horecaondernemers via Whatsapp laten weten binnen deze tijdspanne enkel waarschuwingen uit te delen. Als de horecaondernemers ook op andere dagen of buiten deze tijden om open gaan, volgen er wel sancties.

’Ik heb begrip voor jullie acties’, schrijft Wienen vrijdagmiddag in een Whatsappbericht aan de Haarlemse horecaondernemer Martijn Bevelander. Eerder op de dag voerden de Haarlemse horecaondernemers actie op de Grote Markt. ’Het mag niet, de landelijke regels zijn landelijk en helder, dus wij zullen als toezichthouders de algemene waarshuwing afgeven dat het niet mag.’

De rest van het Whatssappbericht van Wienen luidt:Bij langere openingstijden of herhaling volgen wel sancties. Maar nogmaals: ik snap het en morgenmiddag zal er hooguit gewaarschuwd worden. (Tenzij drukte en afstand een fors risico geven. Ik ga er vanuit dat we samen blijven proberen besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen.)’

Gelijk na het bericht te hebben ontvangen, belt Bevelander met Wienen. Bevelander: „Hij vertelde dat hij erg met ons meeleeft en gehoopt had op meer perspectief voor de horeca, zeker nu ook niet-essentiële winkels open mogen.” Bevelander gooit het goede nieuws gelijk in de Whatsappgroep waar 150 Haarlemse horecaondernemers zitten. „Bijna iedereen laat gelijk weten inderdaad zijn/haar deuren te openen en de terrassen buiten te zetten.”

Jos Wienen bevestigt aan de telefoon het bericht verstuurd te hebben: „Ik heb niet gezegd dat alles open mag. Ik snap de vertaling, maar de boodschap is in de kern: het mag niet. Wij zullen conform het beleid waarschuwen. Als je langer openblijft dan 17.00 uur volgen er verdere sancties. Na vijven gaan we controleren. Ik snap de boosheid en het verdriet van de ondernemers. Het gaat om hun zaak, en hoe ze die draaiende moeten houden. Daar heb ik begrip voor.”

Lees ook: ’RIP Horeca’. Haarlemse horecaondernemers houden ’ludieke actie’ met koksbuizen op de Grote Markt

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.