Nieuwe aanklachten tegen afgezette leider en president Myanmar

ANP Producties | Bron: ANP
Naypyidaw

In Myanmar zijn vijf nieuwe aanklachten van corruptie ingediend tegen de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi en president Win Myint, meldt een bron met kennis over de zaak. Per aanklacht kan een maximale celstraf van vijftien jaar worden opgelegd.

De aanklachten hebben betrekking tot het kopen en het huren van een helikopter, waarbij misbruik zou zijn gemaakt van overheidsgeld. De bron wil anoniem blijven omdat die zich daar eigenlijk niet over mag uitlaten. Er komt vanuit Myanmar beperkt informatie naar buiten over de rechtszaken tegen oud-poltici.

De voormalige regeringsleider en de ex-president werden op 1 februari 2020 door militairen vastgezet, nadat het leger een staatsgreep had gepleegd. Sindsdien zijn meerdere aanklachten tegen de politici ingediend en zijn ze ook veroordeeld tot celstraffen. Nobelprijswinnares Suu Kyi (76) heeft tot dusver zes jaren cel gekregen.

De militaire staatsgreep vond plaats omdat er volgens het leger verkiezingsfraude was gepleegd, waar tot heden geen bewijs voor is geleverd. De partij van Suu Kyi wist bij de verkiezingen van 2020 nog meer zetels te behalen. Daardoor zag het leger zijn macht verder krimpen. Het waren de tweede vrije democratische verkiezingen in Myanmar na vijftig jaar militaire dictatuur.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.