Op deze dag in 1998: voor het eerst wordt een Nederlandse zwemmer wereldkampioen. Daarmee leidt Marcel Wouda succesvolle zwemjaren in

Marcel Wouda na zijn gouden 200 meter.

Marcel Wouda na zijn gouden 200 meter.© Foto ANP

Jaap Heemskerk

In deze wekelijkse rubriek blikken we terug op een bijzondere sportgebeurtenis die zijn verjaardag viert. Vandaag: de wereldtitel van Marcel Wouda op de 200 meter wisselslag op 17 januari 1998. Wouda was daarmee de eerste Nederlandse zwemmer die erin slaagde wereldkampioen te worden.

Later naar Perth

Vanwege zijn twee Europese titels en twee wereldrecords wordt zwemmer Marcel Wouda in 1997 genomineerd voor de titel sportman van het jaar. Nog nooit heeft een Nederlandse zwemmer die Jaap Eden Trofee gewonnen.

Wouda vindt zijn nominatie dan ook zó bijzonder dat hij half december niet met de nationale zwemselectie afreist naar Perth als voorbereiding op het wereldkampioenschap dat in januari in de Australische stad wordt gehouden.

Twee dagen nadat zijn zwemcollega’s zijn vertrokken ontvangt hij de Jaap Eden. Wouda wordt gekozen boven Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent en wereldkampioen allround schaatsen Ids Postma.

Schrikken

Het succesvolle jaar 1997 doet Wouda goed na de teleurstelling van de vierde en vijfde plaats op de Olympische Spelen in 1996. De bekroning op het wereldtoneel moet dan maar op het WK in Perth komen. Op 13 januari moet hij op de 400 meter wisselslag nog genoegen nemen met een zilveren medaille.

Vier dagen later slaat de reus uit Uden genadeloos toe op de 200 meter wisselslag. Vlak voor de finale is het nog wel even schrikken voor Wouda. Bij het warmdraaien van zijn spierbundels zwaait hij met zijn hand in een laaghangende ventilator. De schade valt gelukkig mee, al moet de 2.02 meter lange wisselslagspecialist tijdens de race de pijn wel verbijten.

De finale

Na de eerste vijftig meter ligt hij slechts op de zevende plaats en halverwege tikt hij pas als vijfde aan. Dan volgt de schoolslag en dat is zijn beste zwemslag. Als eerste gaat hij dan ook de laatste rechte lijn in. De Fransman Xavier Marchand komt met de afsluitende vrije slag nog wel verrassend dichtbij, maar kan Wouda niet van de overwinning afhouden.

Primeur

Annemarie Verstappen zwom in 1982 naar de eerste Nederlandse wereldtitel in een zwembad, Wouda is de eerste Nederlandse man die dat heeft gepresteerd. Na het succes van de generatie Verstappen belandde het Nederlandse zwemmen in een diepe crisis. Met Wouda als boegbeeld krabbelt de Nederlandse zwemsport in de jaren negentig langzaam uit het dal, met de wereldtitel in Wouda’s laatste WK-race als bekroning. Twee jaar later haalt hij op de Olympische spelen nog wel een bronzen plak op de estafette, maar zijn lange lichaam is dan al op.

Vanaf die Spelen telt Nederland weer mee als zwemland, met dank aan wegbereider Marcel Wouda.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen