Protesteren tegen de lockdown: horeca in de regio Haarlem hele middag open

Het terras bij Teble 24 X Mano is vol tijdens het horecaprotest.© Mediahuis

Van onze verslaggevers
Regio

Horeca in de regio Haarlem gaat zaterdagmiddag massaal open om te protesteren tegen de aanhoudende sluiting vanwege de lockdown. Zaterdagochtend werden de terrassen klaargemaakt, en net voor het middaguur stonden de eerste gasten al te wachten. Sommige horeca, zoals By Lima in de Haarlemse binnenstad, gooiden de deuren al om 10.00 uur open.

Horecaondernemers kunnen weinig begrip opbrengen voor het feit dat winkels wel open mogen, maar zij niet. Vrijdagmiddag legde een groot aantal van hen in Haarlem een groot kruis van koksbuizen op de Grote Markt, om de begrafenis van de Haarlemse horeca in te luiden. Er werd een brief overhandigd aan burgemeester Jos Wienen waarin ze om toestemming vroegen om de horeca op zaterdagmiddag van 12.00 tot 17.00 uur open te laten gaan.

By Lima in de Haarlemse binnenstad heeft de deuren al sinds 10.00 uur open, staat op een bord geschreven.© Mediahuis

Die toestemming kregen ze niet, maar in een bericht aan horecaondernemer Martijn Bevelander liet Wienen wel weten begrip te hebben voor de acties. ’Bij langere openingstijden of herhaling van waarschuwen volgen wel sancties. Maar nogmaals: ik snap het en morgenmiddag zal er hooguit gewaarschuwd worden. (Tenzij drukte en afstand een fors risico geven.)’, stond onder meer te lezen in dat bericht dat Haarlems Dagblad onder ogen kreeg. Bevelander stuurde het bericht direct door naar zijn collega’s, die massaal aangeven open te zullen gaan.

Ook in Zandvoort wordt actie gevoerd. Horecaondernemers openen om 13.00 uur de deuren, terwijl ze het nummer ’You’ll Never Walk Alone’ spelen. De terrassen zijn open, veilig en met 1,5 meter afstand, voor take away.

Al voordat bekend werd dat de winkels volledig open mogen, kondigden ondernemers in Hillegom aan dat ze open zouden gaan. De horeca had in eerste instantie gezegd niet mee te doen aan de actie, maar of dat verandert, is onduidelijk.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.