Voel je je neerslachtig omdat je weet dat het Blue Monday is? | Column

Afgelopen zaterdag was het Nationale Tulpendag.© archieffoto

Friso Bos

Het gaat een topdag worden! Fris, dat wel, met een pittige noordenwind, maar daar hou ik wel van. Zon en wolken luidt de voorspelling verder, dus dat zit wel snor. Lekker om tussen de middag even een wandelingetje te maken. Jazeker, ik ga deze maandag vol goede moed tegemoet. Maar oh nee, wat zie ik nu! Het is Blue Monday! De deprimerendste dag van het jaar.

Je kan het zo gek niet bedenken of er is een dag voor. Dag van het brood, dag van de tulp (Nationale Tulpendag, dat was eergisteren), dag van de logica en ga zo maar door. Niet zelden is zo’n ’dag van de’ bedoeld om een product onder de aandacht te brengen, een branche te verstevigen of een probleem aan de kaak te stellen. Op die manier is elke dag van het jaar tegenwoordig wel drie ’dagen van’ op hetzelfde moment.

Maar Blue Monday, ik weet niet wat ik er mee aan moet. De Britse psycholoog Cliff Arnall kwam ermee op de proppen, meldt Wikipedia. Hij had uitgerekend dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen depri zijn. Dat zegt hij hè, ik niet. Ik geloof er namelijk geen bal van. Bovendien is blauw m’n favoriete kleur.

Volgens Arnall zitten mensen tegen die tijd bij de pakken neer omdat hun goede voornemens dan al mislukt zijn. En het is vaak somber weer. En tot overmaat van ramp duurt het nog erg lang voordat het weer vakantie is.

Wat ik me nu dus afvraag: Eet je meer brood doordat er een Dag van het Brood is? Ik bedacht afgelopen weekeinde wél dat het leuk is om een vaas tulpen op tafel te zetten. Maar zal je je ook extra neerslachtig voelen juist omdat je weet dat er een maandag bestaat die Blue Monday heet? Dat het dus een selffulfilling prophecy is? Dat er geen vuiltje aan de lucht was totdat die psycholoog z’n Blue Monday op ons losliet? Je zou er toch somber van worden zeg.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.