Theaters worden woensdag een kapsalon: ’Het leuke is dat cabaretiers dan wel mogen optreden’

Diederik Ebbinge© ANP

Merlin Mulder
Zaandam

Meer dan dertig theaters worden komende woensdag omgebouwd tot kapsalon, nagelstudio of schoonheidssalon. Tijdens de knipsessies treden dan verschillende bekende artiesten op.

De actie Kapsalon Theater is opgezet door cabaretiers Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge om artiesten toch de kans te bieden op te treden. De cultuursector blijft nog zeker tot 25 januari dicht, maar kapsalons zijn wel open. ,,Het leuke van deze kapsalons is dat er cabaretiers, muzikanten en acteurs optreden omdat ze dat in het theater niet mogen.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Sanne Wallis de Vries.© foto’s anp

Cabaretier en presentator Dolf Jansen is woensdag onder meer in het Zaan Theater te vinden. Ook Roué Verveer en Rayen Panday treden hier op. Jansen werd direct enthousiast voor het initiatief.

,,Het is ontzettend belangrijk theaters aan de gang te houden. Dus toen dit idee ontstond, wilde ik meteen graag meedoen. Ik ben bedenker en speler, dus ik maak er gewoon iets leuks van. Wat mij betreft openen ze in het Zaan Theater twee zalen, een met een kapsalon en een omgebouwd tot sportschool. Zolang de tondeuse niet te hard staat, lijkt het me prima. Ik ren wel heen en weer. Misschien zijn niet alle sportoefeningen even geschikt als je moet lachen, maar ik denk dat sporten en naar optredens kijken, een prima combinatie is.’’ Met een knipoog: ,,Ik zal mijn fysio nog even vragen naar goede oefeningen.’’

Bijzaak

De ludieke actie heeft een serieuze ondertoon, vertelt Jansen.

,,De cultuursector heeft, net als andere sectoren, enorm te lijden onder de coronamaatregelen. Vergeet al die podia niet die het zwaar hebben, ook in de regio. Plekken waar wij als artiesten allemaal begonnen zijn. De ene sector heeft een betere lobby dan de andere, dat is wel duidelijk. Wij zijn ook allemaal zelfstandige ondernemers. Het jammere is dat we lang een cultuurminister hadden die nagenoeg onzichtbaar was. Dat hielp ons de afgelopen twee jaar niet. Er wordt te makkelijk gedacht dat cultuur slechts een bijzaak is, maar het is zo waardevol. Het is goed voor de geest, je brengt mensen iets, je geeft ze inzichten, laat ze iets ervaren waar ze nog veel aan terugdenken. Ik denk dat het waardevoller is dan een dagje shoppen. Woensdag is dit een leuke manier dat onder de aandacht te brengen.’’

Theaters en poppodia kunnen zich via kapsalontheater@gmail.com aanmelden, net als artiesten en kappers. Zo ontstaan in verschillende regio’s Kapsalon Theaters. Onder meer Schouwburg Het Park in Hoorn, Het Zaan Theater in Zaandam, Theater De Liefde in Haarlem en De Kleine Komedie in Amsterdam doen mee. Grote kans dat nog meer podia de komende dagen volgen, want Ebbinge wordt overspoeld met reacties.

Bezoekers hoeven geen kaartje te kopen, maar moeten een gratis afspraak maken bij het theater. Bij Theater Kapsalon worden coronamaatregelen in acht genomen, zo dragen bezoekers een mondkapje, wordt afstand gehouden en wordt vooraf de QR-code gecheckt. Zo wil de cultuursector laten zien dat theaters en poppodia op een veilige manier open kunnen.

Theater

Actie Kapsalon Theater is woensdag 19 januari. Alle deelnemende theaters en podia zijn te vinden op het Instagramaccount Kapsalon Theater. Daar worden ook de nieuwe locaties aan toegevoegd die zich de komende dagen aanmelden.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.