Tallon Griekspoor na overtuigende zege naar tweede ronde Australian Open: ’Blijkbaar niet nodig om al die uren te maken’

© ANP / AFP

Van onze verslaggever
Melbourne

Tallon Griekspoor heeft zich voor het eerst in zijn loopbaan geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De nummer 62 van de wereld was in Melbourne met 6-1, 6-4 en 6-4 duidelijk te sterk voor de Italiaanse tennisser Fabio Fognini, die 32e staat op de wereldranglijst.

Ondanks een verstoorde voorbereiding op het eerste grandslamtoernooi van 2022 boekte de Nieuw-Venneper een van de mooiste zeges uit zijn loopbaan. De nummer twee van Nederland - Botic van de Zandschulp staat nog enkele plekken hoger - kampt met een teenblessure, maar de ervaringen met fysieke tegenspoed én het aanwezige zelfvertrouwen hielpen hem aan een overtuigende zege op de geroutineerde Italiaan Fognini, voormalig nummer negen van de wereld die de afgelopen twee edities in Australië de vierde ronde bereikte.

Griekspoor maakte een uitstekende indruk op baan 6 van Melbourne Park. Hij liep meteen uit naar 3-0 en gaf het initiatief niet meer uit handen. In de tweede en derde set had hij aan één break voldoende voor setwinst. Na een uur en 46 minuten maakte hij het af op zijn eerste wedstrijdpunt, na een misser van Fognini, die kort daarvoor zijn service met een lovegame had verloren.

De Nieuw-Venneper verloor geen enkele servicegame, sloeg elf aces en was dominant in de rally’s. De Nederlander liet de flamboyante Italiaan, die bekend staat om zijn uitspattingen, geen moment in de wedstrijd komen. In de laatste game verloor Griekspoor het eerste punt, maar er was geen spoor van twijfel. Met vier sterke punten haalde hij de zege gedecideerd binnen.

„Het was een hele strakke, goede en zakelijke overwinning”, stelde Griekspoor (25). „Ik weet dat ik in dit soort situaties op mijn best ben. Ik heb best wel wat blessures gehad en weet dus hoe het is om wat minder te trainen voor wedstrijden.”

Anderhalve week geleden meldde Griekspoor zich met zijn voetkwetsuur af voor een duel met Rafael Nadal en sindsdien verscheen hij aanzienlijk minder op de trainingsbanen. „De afgelopen dagen heb ik anderhalf tot twee uur kunnen spelen, maar niet geheel pijnvrij. Sinds zondag gaat het gelukkig veel beter.”

„Ik heb vandaag met medicatie gespeeld, maar het ging eigenlijk heel goed. Of de hele aanloop me heeft geholpen? Het kan zeker hier en daar wel wat spanning wegnemen. Ik ben bijna niet in de problemen geweest, dus blijkbaar is het niet nodig om al die uren te maken”, aldus Griekspoor met een glimlach.

Ziek van geweest

De afgelopen tien dagen, sinds de opgave tegen Nadal, stonden voor Griekspoor vooral in het teken van fysieke trainingen. „Ik ben daar echt wel ziek van geweest, dat een wedstrijd tegen Nadal in de Rod Laver Arena me werd ontnomen. Ik had veel frustratie over mijn voet.”

Toch pikte hij maandag het niveau weer op waar hij gebleven was en dat tot een indrukwekkende reeks overwinningen leidde.

„Ik heb gewoon zoveel vertrouwen, ondanks dat de meeste zeges van een paar maanden terug zijn. Tennissend gaat het alweer erg goed. Ik ben echt veel beter en constanter gaan serveren, kan met mijn forehand veel aanrichten bij de tegenstander en eindig graag aan het net”, aldus Griekspoor, die woensdag tegen Pablo Carreño Busta zijn dertigste zege op rij kan boeken. „Het wordt er niet makkelijker op, want hij is een heel pittige tegenstander. Ik speel graag tegen dit soort jongens en als ik een goede dag heb, dan kan ik de aanval openen.”

Hoewel hij dus nog niet geheel pijnvrij is, is Griekspoor voorlopig nog wel van plan ook zijn opwachting te maken in het dubbelspel. Hij vormt een koppel met de Italiaan Andrea Vavassori.

Arianne Hartono was de eerste speler die namens Nederland in actie kwam. De 25-jarige debutante op een grandslamtoernooi begon uitstekend tegen Amanda Anisimova en kwam met 6-2 en 4-2 voor, maar daarna sloeg de spanning toe en verloor ze die set met 4-6 en de derde met 3-6.

Dinsdag komt Botic van de Zandschulp in actie. Hij treft de Duitser Jan-Lennard Struff.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen