Als Ruud zijn ogen sluit gaat hij terug in de historie van Velsen: ’Kleine dingen vertellen samen een groot verhaal’

Ruud en echtenote.

Ruud en echtenote.© foto kees de boer

Kees de Boer
Velsen

Nu even met de pont naar de overkant met echtgenote Natascha, maar als hij zijn ogen sluit, gaat Ruud Pols terug in de historie van Velsen.

Pols, in zijn vrije tijd vrijwillliger bij het Bunkermuseum, is een gepassioneerd onderzoeker naar alles wat er zich in de Tweede Wereldoorlog op het Velsense grondgebied heeft afgespeeld. Archiefbezoeken in heel Europa hebben geleid tot een indrukwekkende verzameling documenten en foto’s. Dus ook hier, wachtend bij de pont, gaat hij soepel terug in de tijd.

Hij wijst richting de Minister van Houtenlaan: „Ongeveer op die hoogte heeft ooit een spoorbaan gelopen. Aan het begin hier en aan de overkant in Velsen-Noord stond een zogenaamd Wiederstandsnest, een bunker die de spoorbrug in geval van een aanval moesten beschermen. Zo had je hier aan de kant van IJmuiden Wiederstandsnest 108, daaruit heb ik ooit van een oud-IJmuidenaar nog iets bijzonders gehad. Die man was als jochie net na de oorlog op onderzoek uitgegaan. En toen hij in die bunker was, leek het wel of de Duitse militairen daar halsoverkop waren vertrokken. Hij had daar onder andere een de gesp van een koppelriem gevonden. Die gesp heb ik gekregen nadat ik hem destijds geïnterviewd had. Ik was er blij mee, want dan heb je toch een stukje geschiedenis in handen.”

Hij vertelt dat hij meer ’artefakten’, bijzondere voorwerpen gedurende de tijd dat hij zijn hobby beoefent heeft vergaard: „Zo heb ik ooit van een verzamelaar ook een pressepapier van Festungskommandant Hüttner gekregen. Die had een huis in IJmuiden. Het zijn geen dingen van grote waarde, maar samen met documenten en foto’s vertellen ze wel een bijzonder verhaal. Daarom staan ze nu ook in het Bunkermuseum.”

Een serieuze hobby dus.

„Alles gelieerd aan de IJmuidense verdedigingswerken vind ik interessant. Er is nog zoveel te onderzoeken. Ik denk dat ik nooit klaar ben.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.