Staatssecretaris tegen slachtoffers The Voice: doe aangifte

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Mensen die slachtoffer zijn geworden van de misstanden die speelden bij RTL-programma The Voice of Holland moeten aangifte doen, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). "Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel. Voor mij geldt hier echt zero tolerance."

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat weten dat het Openbaar Ministerie eerst aan zet is, voordat het ministerie mogelijk tot actie overgaat. "Aangifte doen is belangrijk, want dan kan het OM ermee aan de slag", aldus de woordvoerder. Wie zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag, moet volgens Uslu worden "aangepakt", zodat "ieder talent" zich kan ontwikkelen "zonder dat daarbij sprake is van machtsmisbruik en een ongezonde afhankelijkheidsrelatie".

Inmiddels loopt er een extern onderzoek, liet producent van het programma ITV maandag weten. Uslu vindt het "belangrijk" dat dit onderzoek er nu is. Ook vindt ze dat RTL moet zorgen voor een "veilig werkklimaat", bijvoorbeeld door het instellen van een klachtencommissie en externe vertrouwenspersonen.

Belangstelling

De Raad voor Cultuur is vorig jaar al begonnen met een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sectoren, naar aanleiding van onder meer misstanden op theater- en modescholen. Het onderzoek is naar verwachting voor de zomer klaar.

Volgens een woordvoerder bekijkt de commissie het onderwerp in de volle breedte, dus ook bij de entertainmentindustrie die voor televisie werkt. De Raad bekijkt alle ontwikkelingen "met belangstelling", maar reageert niet op incidenten, aldus de zegsman.

Advies

Minister van Staat Winnie Sorgdrager zit de onderzoekscommissie voor, die ook advies moet uitbrengen over hoe genoemd ongewenst gedrag in de kunst- en cultuurwereld in de toekomst moet worden tegengegaan. Toenmalig demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven vroeg de raad er al in juni om.

Zaterdag werd bekend dat The Voice voorlopig wordt stilgelegd vanwege berichten over seksueel wangedrag tegen deelnemers door bandleider Jeroen Rietbergen en jurylid en rapper Ali B. Rietbergen heeft inmiddels al bekend. Tegen Ali B is aangifte gedaan. Hij ontkent de aantijgingen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.