Gevangen oppositieleider Navalni heeft nergens spijt van

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Aleksej Navalni, de bekende Russische corruptiebestrijder en criticus van de regering van president Poetin, zit al een jaar vast maar heeft nergens spijt van. "Ik heb er een jaar cel op zitten, maar betreur niets. Ik herhaal: wees niet bang want dit is ons land en we hebben geen ander land." Navalni bracht de boodschap via sociale media. Het is maandag precies een jaar geleden dat hij op een luchthaven van Moskou na terugkeer uit Duitsland werd opgepakt.

De oppositieleider was voorwaardelijk vrij na omstreden veroordelingen in een oude corruptiezaak. Maar volgens justitie schond hij de voorwaarden voor zijn vrijlating met de reis naar Duitsland. Een jaar geleden werd bepaald dat hij daarom nog 2,5 jaar moest vastzitten.

Navalni werd in Duitsland verpleegd na een ernstige vergiftiging, opgelopen in het oosten van Rusland tijdens een reis in het kader van de campagne om oppositie tegen Poetin te coördineren. Navalni beschuldigt het Kremlin van de vergiftiging. Rusland stelt geen deugdelijk onderzoek naar de aanslag op Navalni meer te kunnen doen omdat Duitsland weigert mee te werken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.