Franse presidentskandidaat Zemmour krijgt boete voor aanzet haat

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

De extreemrechtse Franse presidentskandidaat Eric Zemmour moet van een Franse rechter een boete van 10.000 euro betalen wegens het aanzetten tot haat. Zemmour gaat in beroep tegen de uitspraak. Hij meent dat de rechtbank hem veroordeelt voor het geven van zijn mening. Zemmour zei in 2020 dat jonge migranten die alleen naar Frankrijk komen "geen reden hebben om hier te zijn". Hij noemde hen dieven, moordenaars en verkrachters.

Zemmour is een oud-journalist, schrijver en mediapersoonlijkheid. Hij kondigde afgelopen november aan dat hij president wil worden. In december maakte hij de naam van zijn partij bekend: Reconquête (herovering). Hij zei daarbij dat een eventuele overwinning geen machtswisseling zou zijn, maar een "herovering van het beste land ter wereld".

De presidentskandidaat neemt het bij de verkiezingen in april in ieder geval op tegen de rechtse Marine Le Pen en de conservatieve Valérie Pécresse. Waarschijnlijk zal Zemmour ook tegenover zittend president Emmanuel Macron komen te staan. Macron heeft nog geen definitief besluit bekendgemaakt over zijn deelname, maar heeft wel al in gesprek met de krant Le Parisien gezegd dat hij mee wil doen. In recente peilingen stond Zemmour op de vierde plaats.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.