Indonesisch parlement bekrachtigt verhuizing hoofdstad

ANP Producties | Bron: ANP
Jakarta

Het Indonesische parlement heeft zoals verwacht de wet aangenomen waarmee het land een nieuwe hoofdstad krijgt. Hoofdstad Nusantara zal verrijzen in de provincie Oost-Kalimantan circa 1200 kilometer ten noordoosten van Jakarta. Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe milieuvriendelijke stad af zal zijn.

De regering voorziet de bouw in vijf fasen maar de financiering ligt nog open. De kosten worden op 28 miljard euro geraamd. De eerste fase begint dit jaar en dan moet in twee jaar tijd bekeken worden, waar wat moet komen in de huidige leegte van het Indonesische deel van het eiland Borneo. Dat is dertien keer groter dan ons land en vier keer groter dan Java. Er wonen slechts zestien miljoen mensen.

De regering van Indonesïë is al lang van plan de overvolle stad Jakarta die voor een deel dreigt weg te zakken, vaarwel te zeggen. De hoofdstad zou dan ook niet meer op dichtbevolkt Java zijn waar zeker 60 procent van de 270 miljoen Indonesiërs woont. Volgens experts dreigt Jakarta tegen 2050 onder water te lopen. De reden voor het wegzakken van de stad is vooral het overmatig oppompen van grondwater. Door de daling van het grondwaterpeil klinkt de drassige ondergrond in. Andere problemen zijn de permanente verkeerschaos en de enorme luchtvervuiling.

In 1527 werd de stad gebouwd door de sultan van Bantam en Glorieus Fort (Jayakerta) genoemd. Nederlanders verwoestten het in 1619 en bouwden er de hoofdstad van Nederlands-Indië, Batavia. Sinds eind december 1949 heet de stad Jakarta.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.