Martin Freriks is een soort van pappa voor de 23 bewoners van Stadspark IJmuiden

Martin Freriks.

Martin Freriks.© foto kees de boer

Kees de Boer
IJmuiden

In een vorig leven werkte Martin Freriks in de sportzaak van zijn vader, na een carrièreswitch is hij tegenwoordig woonbegeleider in Stadspark IJmuiden.

Stadspark IJmuiden is een woonlocatie van Stichting Philadelphia Zorg, waar 23 jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking hun woning hebben.

,,De mensen die hier wonen, hebben een beperking als bij voorbeeld borderline of hebben een autistische stoornis”, licht Martin toe. Ze worden hier niet behandeld, dat gebeurt op een andere locatie, hier draait het helemaal om het wonen.”

Mooi werk, vindt hij het. ,,Elke dag is weer anders. Rond vier uur komen de meesten terug van hun werk of van de dagbesteding. Dan is het hier in de ontmoetingsruimte een drukte van belang. Komen de meesten vertellen hoe zijn of haar dag is geweest.”

,,In de avond koken de meeste bewoners zelf”, gaat hij verder. ,,En daarna komen sommigen weer naar de ontmoetingsruimte om samen iets te doen.”

Eigenlijk is hij een soort van pappa dus voor de bewoners. Martin knikt: ,,Zo zou je het kunnen zeggen, je luistert en staat ze soms met raad en daad bij.”

Dat blijkt even later, wanneer een bewoner de ontmoetingsruimte betreedt. ,,Martin, kun jij me helpen met het ophangen van een klok in mijn kamer? Ik heb niet het goede gereedschap.” De begeleider knikt: ,,Is goed jongen, ik kom zo even bij je langs. Neem ik gelijk de gereedschapskist mee.”

Iets later vraagt een andere bewoner om assistentie bij ’mijn financiën’. Ook daar zegt de begeleider zijn hulp toe.

,,We willen de bewoners hier helpen zichzelf steeds zelfstandiger te maken”, vervolgt Martin, ,,En het is leuk als je ziet dat ze groeien. Dat je daar een bijdrage aan kunt leveren.”

Er komt een appje binnen. ,,Martin, ik ben niet op tijd thuis. Kun jij zo even mijn boodschappen van de PicNic aanpakken?

’Doe ik’, tekst hij terug.

Weer een probleem getackeld. De bewoners van Stadspark IJmuiden mogen in hun handen knijpen met een begeleider als Martin.

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.