John de Mol moet zich schamen, niet de vrouwen die geen aangifte hebben gedaan | commentaar

Erna Straatsma

De beerput ging donderdagmiddag dan eindelijk open. Een reeks ex-kandidaten en oud-medewerkers van het tv-programma ’The voice of Holland’ deed op het Youtube-kanaal van ’BOOS’ uit de doeken wat er mis is achter de schermen van het succesvolle tv-programma.

Veel. Dat allereerst.

Er gaat van alles mis in de begeleiding van jonge zangtalenten. Ze worden onheus bejegend, geïntimideerd, lastig gevallen en er zijn aangiften gedaan van seksueel misbruik.

En het is niet één medewerker die over de schreef is gegaan, maar waarschijnlijk meerdere. De namen van drie mannen zijn genoemd: bandleider Jeroen Rietbergen en de juryleden Marco Borsato en Ali B.

Lang heeft het ook geduurd. Jarenlang.

De vrouwen die Tim Hofman van ’BOOS’ hun verhaal vertelden, schetsten een bedroevend en helaas ook bekend patroon. Mannen met macht die misbruik maakten van de kwetsbare positie van jonge, ambitieuze meiden. Dat hebben we helaas vaker gezien. De #MeToo-beweging die in 2017 begon, heeft de afgelopen jaren een reeks van dit soort daders aan het licht gebracht.

Nog bedroevender is het dat John de Mol, bedenker van ’The voice’ en van 2010 tot eind 2019 verantwoordelijk voor het programma, niks van al die #MeToo-verhalen heeft geleerd. Dat slachtoffers veelal tobben met schaamte en zichzelf vooral veel kwalijk nemen. Dat het daardoor in de meeste gevallen niet, of pas veel later, tot aangiften of meldingen komt.

Tenenkrommend is het om uit de mond van De Mol te horen dat hij ’niet weet wat het is’ waardoor vrouwen maar niet aan de bel trekken. Er waren toch volop protocollen en vertrouwenspersonen bij zijn bedrijf Talpa? ’Trek je mond open’, zei hij tegen de slachtoffers en klonk verwijtend. Volgens de tv-magnaat is het ’brede probleem’ dat vrouwen geen meldingen doen.

Nee, aan De Mol lag het niet, wilde hij maar zeggen. Een angstcultuur? Welnee. Niets durven zeggen? Belachelijk. Machtsposities van medewerkers? Nee hoor, heus niet bij alle medewerkers.

John de Mol moet zich schamen. Niet de vrouwen die geen aangifte of melding hebben gedaan.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.