Milieuorganisaties: tijd is op voor Tata Steel

De hoogovens van Tata Steel gezien vanaf beeldenpark Een Zee van Staal.

De hoogovens van Tata Steel gezien vanaf beeldenpark Een Zee van Staal.© ANP

ANP
IJMUIDEN

"De tijd lijkt op voor grote vervuiler Tata Steel", zegt Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie van Greenpeace. Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) stelt dat wederom duidelijk wordt dat "kinderen niet veilig kunnen opgroeien onder de rook van Tata". De milieuorganisaties reageren op het vrijdag gepubliceerde RIVM-rapport.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) signaleert in het rapport dat in de omgeving veel hogere concentraties metalen en zogeheten PAK’s worden gemeten dan te rijmen is met de opgegeven cijfers. Greenpeace denkt dat Tata niet eerlijk is over de uitstoot die de staalfabriek veroorzaakt.

Milieuorganisatie MOB vindt dat het onderzoeksrapport van het RIVM vooral laat zien hoe "incompetent" de omgevingsdienst in Noord-Holland is. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) is verplicht om de emissie van Tata Steel te controleren.

"Maar daar komt in de praktijk geen hout van terecht", zegt voorzitter Johan Vollenbroek. "Er wordt niet goed gerapporteerd door Tata, en de omgevingsdienst slikt het voor zoete koek."

Lees ook: Milieuorganisatie MOB: ’Tata Steel loopt hopeloos achter met verlagen van uitstoot’

MOB wil dat Tata Steel sluit. Greenpeace zegt dat in elk geval de ziekmakende onderdelen van Tata moeten sluiten. "Het is onverantwoord om deze nog open te houden", aldus Oulahsen. "De omwonenden van grote vervuiler Tata Steel hebben recht op een gezonde leefomgeving en moeten niet worden afgepoeierd met schoonmaakploegjes voor speeltoestellen."

Milieudefensie vraagt Tata Steel om een klimaatplan dat laat zien hoe het bedrijf de uitstoot snel naar beneden brengt.

Donald Pols, directeur van Milieudefensie: 'Wat Milieudefensie betreft is het mens en milieu boven winst. Daarom moet toezichthouder OD KZKG onmiddellijk ingrijpen en de gezondheid van omwonenden op nummer 1 zetten. Het is overduidelijk dat TATA sneller moet vergroenen. Daarom vragen we ook een klimaatplan dat laat zien hoe TATA de uitstoot snel naar beneden brengt."

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.