Horeca Horst opent demonstratief deuren voor gasten

ANP Producties | Bron: ANP
Horst

Zo'n dertig cafés en restaurants in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas hebben om 12.00 uur zaterdag hun deuren voor gasten geopend. Ze doen dat uit protest tegen het coronabeleid van de regering. Om 16.00 uur gaan de horecagelegenheden weer dicht, zoals afgesproken met burgemeester Ryan Palmen.

Medewerkers van Het Boscafé in Horst legden om 12.00 uur een rode loper uit voor de vijftien gasten die voor de deur wachtten. "Dat is het enige wat we aan onze gasten kunnen uitleggen", zei uitbater Wouter Hoeijmakers. "We gaan vandaag op kroegentocht", zei een jonge man uit Horst, die met twee vrouwen aanschoof aan een tafeltje in het café. Anderen zeiden te komen om de actie te steunen en omdat ze blij waren eindelijk weer eens even te kunnen uitgaan.

In stamkroeg Boems Jeu van dialectgroep Rowwen Hèze in kerkdorp America stonden vlak na opening al twee handhavers voor de kroeg. "Om te zeggen dat we echt dicht moeten om 16.00 uur", aldus uitbaatster Stephanie van der Pal. Het enige dorpscafé van America telde rond 13.00 uur nog niet veel gasten, maar Van der Pal doet naar eigen zeggen mee om een statement te maken.

Gezellig druk

Heel anders was het in de zeven horecazaken op het Wilhelminaplein in het centrum van Horst. Het oogde er gezellig druk, in de cafés was het volle bak. Overal werd goed gecontroleerd op QR-codes. In het Proeflokaal van Horst waakten de barkeepers erover dat gasten aan hun tafeltje bleven zitten en niet even gaan staan om iemand verderop iets te vertellen.

Burgemeester Palmen zegt begrip te hebben voor de actie en spreekt zijn steun uit aan de horeca en de evenementenbranche. "Ik heb begrip voor hun positie, gevoelens en noden. Daarom hebben we in overleg voor de actie met iedereen werkbare afspraken gemaakt", aldus Palmen zaterdag. Uitbater Hoeijmakers van Het Boscafé stak de loftrompet over zijn burgemeester en prees hem "omdat hij zijn hoofd boven het maaiveld durft uit te steken".

Horst aan de Maas is volgens Hoeijmakers de enige gemeente in Nederland waar een gecoördineerde horeca-actie plaatsvindt. Rond 12.20 uur liep Het Boscafé al redelijk vol met op hun QR-code gecontroleerde gasten, die er onder meer koffie, soep en een 'burger meester' bestelden.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.