Anish Giri wint weer, maar nu op eigen kracht: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag in speelronde 8 van Tata Steel Chess

Anish Giri in gepeins verzonken.© Foto Tata Steel Chess 2022/Jurriaan Hoefsmit

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 8: Anish Giri wint weer, maar nu op eigen kracht.

Volgens de schaal van Euwe is een paard drie pionnen waard, maar wat heeft u in het algemeen liever, een paard of die drie pionnen? Waarschijnlijk zegt u dat het ervan afhangt. Terecht.

In een middenspel tegen losse of ongevaarlijke pionnen is een paard vaak sterker. In een eindspel kunnen pionnen het van een paard winnen, zeker als het om verbonden vrijpionnen gaat.

De Rus Andrey Esipenko weet dat ook wel, maar of hij kent zijn openingen niet goed, of hij was eigenwijs. In ieder geval koos hij zondag voor een openingsvariant waarbij Anish Giri met zwart drie verbonden vrijpionnen voor een paard kreeg. Een plezierige verrassing voor onze landgenoot. Hij ging over naar een eindspel en kon daarin langzaam zijn vrijpionnen naar voren schuiven. Na zijn 44e zet stond het zo.

Wit staat onder druk, maar als hij hier 45.Tf8 speelt zou het nog wel houdbaar voor hem moeten zijn. Maar 45.Pd2 ziet er ook logisch uit, na 45...g3 heb je immers een schaak op f3?

45.Pd2? g3!

Toch: het schaakje blijkt niet gevaarlijk.

46.Pf3+ Kf4! 47.Tf1

Na 47.Pxe5+ pakt zwart de toren met schaak en vervolgens het paard op e5 waarna hij wint met twee pionnen meer.

47...h3+!

Een belangrijke zet. 47...Te2+ 48.Kg1 g2 49.Tf2 is remise.

48.Kxh3

48.Kg1 g2 49.Tf2 Kg3 wint ook voor zwart.

48...g2 49.Tf2 Ke3 en opgegeven wegens 50.Txg2 Kxf3! 51.Txg7 Th5 mat.

En daarmee scoorde Giri zijn derde punt op rij. Inclusief een gratis punt zaterdag tegen Daniil Dubov (die gevraagd werd met mondkapje te spelen na een positief geval in zijn buurt, maar dat weigerde). Met 5 punten staat hij nog maar een halfje achter de beide koplopers Magnus Carlsen en Shakhriyar Mamedyarov, dus een nieuwe Nederlandse overwinning na Jorden van Foreest vorig jaar is zeker nog mogelijk!

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen