Duizenden doen in Roermond mee aan kroegentocht

ANP Producties | Bron: ANP
Roermond

Duizenden mensen deden zondagmiddag in Roermond mee aan een alternatieve kroegentocht, georganiseerd door zeventien cafés en andere horecazaken in de Limburgse stad. De 'Tour du Roer' was uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet. Grote groepen stonden voor de deelnemende horecazaken, waarbij mensen vaak geen 1,5 meter afstand hielden en niemand mondkapjes droeg.

Gasten konden bij de alternatieve 'borreltour' buiten de kroeg onder meer aan statafels een hapje en een drankje krijgen. De gemeente had voor de borreltour geen toestemming gegeven. Handhaving van de gemeente Roermond sprak mensen aan die voor de zaken hun bestelling nuttigden. Dat mag niet, ze moeten doorlopen, aldus een woordvoerder van de gemeente. Veel effect had deze sommatie niet.

Een van de deelnemers, uitbater Raijmond Reijners van brasserie Ver’Koch aan het Munsterplein, zei dat het ging om een ludieke actie. Mensen konden bij café Nautilus aan de haven een kaart krijgen, die bij elke deelnemende kroeg werd afgestempeld. Met een volle kaart kon een prijs worden gewonnen. "Het is druk en gezellig", aldus Reijners zondagmiddag. "Drommen mensen lopen op de wandelroutes door de stad."

Verkeersgevaarlijke situaties

De gemeente waarschuwde in de loop van de middag de deelnemende horeca dat de zaken om uiterlijk 17.00 uur gesloten moesten zijn, anders zouden er sancties volgen. De meeste deelnemers waren tijdig dicht, maar een café op de Roerkade negeerde de waarschuwing en bleef langer open.

Als gevolg daarvan stond rond 17.00 uur een groep van enkele honderden mensen voor de kroeg en deels op straat onder meer bier te drinken en naar de muziek van een dj te luisteren. Daardoor ontstonden verkeersgevaarlijke situaties. Er werd ook met flessen en vuurwerk naar passerende auto's gegooid en fietsers en andere passanten moesten de rijbaan op om tegen het drukke eenrichtingsverkeer in hun weg te vervolgen.

Rond 18.00 uur grepen de politie en handhaving in, maar vlak daarvoor ging de kroeg dicht en vertrokken de meeste mensen. De agenten spraken mensen aan die nog op straat rondhingen, totdat de rust in de stad was weergekeerd.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.