Revanche voor ’meest vernederende moment ooit’ lukt niet: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag in speelronde 9 van Tata Steel Chess

Sam Shankland in gepeins verzonken.

Sam Shankland in gepeins verzonken.© Foto Tata Steel Chess 2022/Lennart Ootes

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 9: Geen revanche voor ’meest vernederende moment ooit’.

Eind vorig jaar verscheen het boekje ’Oops! I resigned again!’ waarin Ian Rogers 100 stellingen in puzzelvorm presenteert waarin een speler in gelijke of soms zelfs gewonnen stelling opgaf. Erg dom, maar het overkomt zelfs heel sterke spelers. Een bekend voorbeeld is de partij Giri-Shankland uit Tata Steel 2019. In een eindspel zou wit een stuk winnen en daarom gaf de Amerikaan op. Had hij gewoon zetten gedaan, dan had hij gemerkt dat hij in een uit de eindspeltheorie bekende remisestelling was gekomen. „Dit was ongetwijfeld het meest vernederende moment uit mijn leven”, schrijft de arme drommel in het voorwoord van het boek. Maar hij was ook trots op zichzelf: hij ging niet zielig doen en won zijn laatste twee partijen! Het sprookje was compleet geweest als hij dit jaar revanche had genomen, maar nee, het werd de vierde zege op rij voor Giri. Die is de PSV van dit toernooi: tegen de ’kleintjes’ de meeste punten van iedereen gehaald, maar tweede, een half punt achter Carlsen omdat hij onderling verloor.

Zwart had een pion geofferd om activiteit te krijgen. Het plan is pion naar e4, paard naar e5 (of koning naar e5, paard naar d6) en dan staat hij goed, vooral omdat de witte loper passief is. Giri vond een slimme manier om dat plan te dwarsbomen en zijn loper te activeren.

25.g4! Pf7

Dit is vrij hopeloos voor zwart. 25...f4 is de normale reactie. De pointe van het inlassen van de pionzetten blijkt na 26.Ta3 a5 27.Tb3 Kc7 28.d6+ Kc6 29.Lg2+ en wit wint omdat zwart dan geen e4 kan doen.

26.gxf5 g5 27.Ta3 gxh4 28.Txa7

Twee pionnen meer, de rest is niet moeilijk meer.

Pg5 29.Kg2 Tc8 30.b3 b5 31.Ta6+ Kd7 32.f6+ Pxh3 33.Kxh3 bxc4 34.Tc6

en dit keer gaf Shankland wel terecht op.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen