Lezersdilemma: Hoe krijg ik mijn geleende spaarcenten terug?

Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers een dilemma voor. Anderen reageren hierop. Vandaag: Hoe krijg ik mijn geleende spaarcenten terug? Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

Om haar zwager te helpen bij de start van zijn koeriersbedrijf leende Rineke hem geld om een auto te kopen. Nu het bedrijf goed loopt, wil hij een campertje kopen en op vakantie gaan. Maar zij wil eerst haar geld terug. Hoe los je dit op zonder ruzie?

Rineke (48): ,,Mijn zus is een geboren pechvogel als het om haar portemonnee gaat. Met geld heeft ze de ene tegenslag na de andere. Had ze net een leuk huis gehuurd en alles geschilderd en behangen, kwam er een luidruchtige buurman naast haar wonen, met vier blafgrage honden. Ze wist niet hoe gauw ze daar weer weg moest en kwam gelukkig in aanmerking voor een andere huurwoning, maar de centen voor de verf, het behang en de verhuizing was ze kwijt.

Koopt ze een dure bank, blijkt die een week later als koopje in de aanbieding te zijn. Haar wasmachine krijgt mankementen een week nadat de garantie is verstreken en heeft ze een waardebon van een winkel, gaat die zaak failliet voor ze die bon heeft verzilverd.

Haar man lijkt iets meer mazzel te hebben. Toen hij vorig jaar na een reorganisatie werd ontslagen, lukte het hem niet meteen om een andere baan te vinden. Maar een vriend van hem die in de coronatijd succes had met een koeriersbedrijfje bracht hem op een idee: mijn zwager bedacht om óók pakjes te gaan bezorgen.

Dat lukte natuurlijk niet met zijn gammele, oude wagentje. Nee, daar had hij een betrouwbare auto voor nodig. Dus klopte hij bij mij aan, met een overtuigend ondernemersplan. Het klonk als een goed doortimmerd voorstel, zodat ik hem 20 duizend euro uit mijn pensioenpot leende voor de aanschaf van een degelijke bestelwagen. Eerlijk is eerlijk: ik deed het niet alleen om hem te helpen, maar vooral om mijn zus een plezier te doen.

We zijn nu een jaar verder en het gaat best goed met zijn bedrijfje. Hij betaalde me ook keurig iedere maand de rente. Maar over aflossen, is hij nog niet begonnen. Omdat hij het steeds druk had, dacht ik dat dat wel goed zou komen.

Maar nu twijfel ik daar aan. Want toen ik hem vorige week sprak, praatte hij enthousiast over de aanschaf van een kampeerwagen. Omdat hij het zo druk had gehad, was hij toe aan vakantie, zei hij. En omdat het zo goed gaat met zijn bedrijf, kon hij die camper best kopen, beweerde hij. Maar ik zie dat anders. Want het lijkt me logisch dat hij eerst de lening voor die auto bij me aflost, vóór hij een camper aanschaft. Sterker nog: mijn man redeneert dat hij die kampeerwagen feitelijk koopt van mijn spaarpot. Want zolang hij het geld dat hij van mij leende nog niet heeft terugbetaald, heeft hij eigenlijk geen cent te makken.

Mijn man vindt daarom dat ik mijn geleende geld meteen moet opeisen, maar dat voelt vreemd ten opzichte van mijn zus. Want ik gun haar een leuke vakantie en een beetje rust.

Hoe komen we hier uit zonder dat het bonje wordt binnen de familie?’’

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.