Geen boks of elleboog terwijl Willem-Alexander de sluis opent | column

Zeesluis IJmuiden

Zeesluis IJmuiden© archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Pieter van Hove
IJmuiden

Hoera, ik mag erbij zijn. Bij de opening van de Zeesluis IJmuiden. Midden tussen de sluisbobo’s mag ik verslag doen wat er allemaal gebeurt, daar midden op het sluizencomplex.

Uiteraard draait alles om Willem-Alexander die om 15 uur op het Sluis Operatie Centrum (SOC) met een muisklik de grootste sluis ter wereld in werking stelt. Komt zijn studie als watermanager toch goed van pas.

Een hele uitdaging wordt het. Misschien te vergelijken met de bouw van de sluis die is uitgevoerd terwijl het scheepvaartverkeer gewoon doorging. Nee, ik bedoel iets openen in coronatijd. Normaal gesproken zouden er drommen mensen bij de Zeesluis IJmuiden staan, maar dat kan nu niet. Het heeft wel z’n voordelen dat de plechtigheid op de sluizen plaatsheeft. Gewoon de noord- en de zuidkant afsluiten en er kan niemand verder bij. Behalve dan de genodigden uiteraard. En Willem-Alexander, die vanaf Velsen-Noord naar het sluizencomplex rijdt.

Vooraf heeft iedere gast een lijst gekregen wat wel en wat niet mag. Ten eerste wordt gevraagd om thuis een corona-zelftest te doen. Verder worden alle aanwezigen verzocht een medisch mondkapje te dragen. Die krijgen we overigens ter plekke uitgereikt. Daarnaast moet iedereen beschikken over een geldige QR-code. Zonder code geen toegang. Handen schudden, boks en/of elleboog wordt ook sterk afgeraden. Uiteraard anderhalve meter afstand houden. Ik hoop dat de aanwezigen hun enthousiasme kunnen bedwingen.

Journalisten - er zijn er maar een paar - wordt gevraagd eerst naar het Sluis Haven Informatiepunt rijden, oftewel SHIP. Daar moeten ze zich melden. We krijgen daar een vignet om door te kunnen rijden naar het SOC. ’ Tijdens de rit over het sluizencomplex richting het SOC wordt u begeleid’. Betekent dat ik iemand van de Rijksvoorlichtingsdienst in mijn auto krijg? Uit voorzorg eerst maar mijn auto uitruimen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.