Willem-Alexander klikt op de muis en opent zo Zeesluis IJmuiden

De koning krijgt uitleg over de sluis.

De koning krijgt uitleg over de sluis.© foto mediahuis

Pieter van Hove
IJmuiden

Met een klik op de muis in het Sluis Operatie Centrum op het sluizencomplex in de monding van het Noordzeekanaal heeft koning Willem-Alexander even na drie uur de grootste zeesluis ter wereld, met als naam Zeesluis IJmuiden, in gebruik gesteld.

Daarmee is een einde gekomen aan een jarenlang en rond de miljard euro kostend project van Rijkswaterstaat waardoor de breedste schepen voortaan ook naar de havens in het Noordzeekanaalgebied kunnen varen. Daarnaast is de nieuwe zeesluis een versterking van de waterkerende functie van het sluizencomplex.

Lees ook: Kijk terug: koning Willem-Alexander opent Zeesluis IJmuiden

Vanwege de coronamaatregelen was de plechtigheid sober gehouden. Alleen direct betrokkenen, onder wie de bouwers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en omwonenden, waren bij de plechtigheid aanwezig. Verschillende vaartuigen – waaronder een reddingboot van de KNRM en een vaartuig van sleepbedrijf Heida met daarop de letters IJmuiden – hadden een erehaag gevormd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Dit schip werd als eerste geschut.

Dit schip werd als eerste geschut.© foto mediahuis

Na het officiële startschot – het schutten van de ’Bontrup Amsterdam’ en kleinere vaartuigen – steeg vanuit de erehaag een kakofonie op van getoeter. Vaartuigen van Port van Amsterdam spoten ‘erewater’. Een aantal verwelkomingschepen zou daarna de Bontrup begeleiden richting de hoofdstad.

Onder de genodigden bij de zeesluis bevond zich onder meer Liesbeth van de Pieterman, naamgeefster van de zeesluis en Jack Tiets, bewoner van Sluiseiland. Ook waren er vertegenwoordigers van de provincie Noord-Holland en havenbedrijf Port of Amsterdam. De zeesluis moet de Noordersluis uit 1929 vervangen die te klein is geworden. De bouw ging gepaard met tegenvallers waardoor de afronding van het project langer op zich liet wachten. Ook viel de bouw van de sluis flink duurder uit.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.