Staatssecretaris Uslu bezoekt Teylers Museum bij heropening culturele sector

© Foto bastiaan van musscher

Van de redactie
Haarlem

Ter gelegenheid van de heropening van de culturele sector bracht staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu woensdag een werkbezoek aan Teylers Museum.

Uslu, geboren Haarlemse, sloot Teylers als kind in haar hart. Het was het eerste museum dat ze in haar leven bezocht. ,,Ik weet nog dat het me enorm prikkelde en nieuwsgierig maakte. Het was een hele bijzondere ervaring.’’ Woensdagmiddag kreeg ze een rondleiding door directeur Marc de Beyer, in aanwezigheid van Museumvereniging-directeur Vera Carasso. Ze bekeken de historische museumzalen, Pieter Teylers Huis en spraken met medewerkers, vrijwilligers en bezoekers van het museum.

Warme steun

In 2021 waren de musea 24 weken gesloten en ook 2022 begon met een dichte deur. Het waren tijden vol onzekerheid, het omgooien van tentoonstellingsplanningen en vooral van het gemis van bezoekers. Gelukkig komt daar nu verandering in. Marc de Beyer, sinds 1 januari directeur: ,,Teylers is het oudste museum van Nederland, een plek waar mensen zich al eeuwenlang verwonderen over wetenschappelijke ontdekkingen en prachtige kunst. Op 240 jaar is 24 weken dicht misschien weinig, maar ons bestaansrecht is het laten zien van al dat moois en bijzonders. Het was daarom een groot genoegen om vanochtend de eerste bezoekers te mogen verwelkomen. Vorige week deden we mee aan de protestactie vanuit de culturele sector. We zijn blij dat we deze keer door het kabinet zijn gehoord. Dat de staatssecretaris op de eerste dag van heropening Teylers Museum meteen met een bezoek vereert, ervaren we als warme steun.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto bastiaan van musscher

Gunay Uslu sprak onder meer met twee winkelvrijwilligers voor wie het werk in het museum een groot sociaal aspect met zich meebrengt. In de Tweede Schilderijenzaal was een vaste bezoeker aanwezig, die het museum wekelijks bezoekt. Ze vertelde dat ze haar favoriete schilderij De Tuin van Jacobus van Looy echt gemist heeft in de periodes van de sluiting.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.