Corona heeft onze vrijheid ingeperkt en ons kwetsbaarder gemaakt voor corruptie. Het bestrijden van het virus maakt meer kapot dan ons lief is | Commentaar

Sywert van Lienden verdiende miljoenen euro’s met mondkapjes terwijl hij zei het ’om niet’ te doen.

Sywert van Lienden verdiende miljoenen euro’s met mondkapjes terwijl hij zei het ’om niet’ te doen.© Foto ANP

Roy Hazenoot

Terug naar het oude normaal. Het liefst zo snel mogelijk. Dit is geen pleidooi voor het openen van het nachtleven of het beëindigen van de anderhalvemeterregel, maar voor dat andere moois uit het verleden: een transparante overheid en een parlement dat de regering scherp in de gaten houdt.

Paniekvoetbal van bestuurders in de begin dagen van de pandemie, alweer twee jaar terug, is goed te begrijpen. Hoe erg het coronamonster kon worden, was niet bekend. Het enige dat vaststond was dat er te weinig beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel en de rest van de bevolking was. Politici konden maar een ding doen om de schaarste tegen te gaan: de portemonnee trekken. En enkele ‘slimme’ (lees: verachtelijke en asociale) ondernemers deden waar zij goed in zijn: de overheid een loer draaien en hun hand ophouden.

Geldwolven

Het boegbeeld van deze roedel geldwolven is Sywert van Lienden. Hij gebruikte zijn goede contacten in de politiek en media om de Nederlandse overheid in een hoek te drukken waar het nog maar op een manier uit kon komen: bij het legen van de portemonnee vooral niet kijken waarnaartoe het geld rolt. Van keiharde corruptie is hier waarschijnlijk geen sprake, maar moreel verwerpelijk is het zeker. Politici als Pieter Omtzigt zijn eerder door Sywert misbruikt dan dat zij bij een complot waren betrokken.

De haast en de paniek bij overheden tijdens de coronacrisis heeft geleid tot ‘verwatering van regels voor transparantie en verantwoording’. En dat werkt corruptie in de hand, merkt anticorruptieclub Transparency International op. De non-gouvernementele organisatie beoordeelt landen op omkoping en ander onoorbaar gedrag. Volgens Transparancy ‘hebben regeringen in de EU en de Europese Commissie bijvoorbeeld regels voor openbare aanbestedingen terzijde geschoven om de aanschaf van medisch materiaal voor coronapatiënten te versnellen. Dat heeft de deur opengezet voor misbruik en wanbeheer’, concludeert ANP.

Gewoon foetsie

De internationale club noemt Nederland als voorbeeld van hoe het niet moet. In 2020 werd 5,1 miljard euro belastinggeld uitgegeven aan mondkapjes, beademingsapparatuur en PCR-testen. Van maar liefst 40 procent is niet bekend waar het geld is gebleven. Gewoon foetsie – of als we beter zoeken, vinden we het in de diepe zakken van Sywerts geldwolvenroedel.

Corona heeft onze levens veranderd, onze vrijheid ingeperkt en ons kwetsbaarder gemaakt voor corruptie. Laten we hopen dat dit alles tijdelijk is en dat we op alle fronten weer terugkeren naar het oude normaal, anders heeft het bestrijden van het virus meer kapotgemaakt dan ons lief is.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.