Natuurexcursies Zuid-Kennemerland in februari: Rondleidingen in bos, duin én in de stad

Natuur op de Zeereep. Wie daar meer over wil weten kan op 19 februari deelnemen aan een excursie van Nationaal Park Zuid-Kennemerland op het strand van IJmuiden.

Natuur op de Zeereep. Wie daar meer over wil weten kan op 19 februari deelnemen aan een excursie van Nationaal Park Zuid-Kennemerland op het strand van IJmuiden.© Foto NPZK

van onze verslaggever
Zuid-Kennemerland

Wandelen in de natuur is volkssport nummer één geworden ten tijde van de coronapandemie. Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het IVN organiseren excursies voor diegenen die meer te weten willen komen over de natuur. Ook in februari staan er meerdere op het programma.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland en IVN houden komende maand weer meerdere excursies in de regio. Voor (bijna) alle excursies is aanmelding noodzakelijk via www.np-zuidkennemerland.nl

(Tekst gaat door onder de foto)

Nestgaten op het Koningshof.

Nestgaten op het Koningshof.© Foto NPZK

Koningshof

IVN en NPZK houden op zondag 6 februari twee gelijktijdige excursies op Koningshof. De ene is speciaal bedoeld voor kinderen, de ander voor volwassenen. Doel van de tocht is het vinden van sporen van dieren in het bos. Welke spoor hoort bij welk dier? Welke vogels overwinteren in het bos? En hoe komen de dieren ’s winters aan voedsel? De ouders/verzorgers krijgen met een eigen gids een vogelexcursie. Wie een verrekijker heeft kan die onderweg goed gebruiken.

Aanvangstijd is 11 uur, vertrekpunt: Infopaneel bij parkeerplaats Koningshof, Duinlustweg 26, Overveen. Vragen over de excursie? Bel 023-5848789.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Oosterplas.

De Oosterplas.© Foto NPZK

Oosterplas

Welke invloed heeft de mens gehad op de duinen en wat zijn nu precies de Thijssebosjes? Antwoord op deze en veel meer vragen krijgen de deelnemers aan de excursie ’rondje Oosterplas’ op 13 februari om 11 uur. Tijdens deze wandeling ligt de nadruk op wat er specifiek in dit jaargetijde in het duingebied te zien is.

Het startpunt is het informatiebord ingang Bleek en Berg tussen Santpoort-Zuid en Bloemendaal. Meer informatie is verkrijgbaar via 023-5411123 (di t/m zo).

Zuidpier

De Noordzee is het grootste maar minst bekende natuurgebied van ons land. Maar wat weten we nu eigenlijk over de schelpdieren en andere organismen die leven op de grens van zee en land? Op zaterdag 19 februari om 11 uur is er heel veel te ontdekken in IJmuiden aan Zee, nabij de Zuidpier. Het is een excursie die geschikt is voor jong en oud. Wel zijn warme kleding een goede schoenen een must!

Het vertrekpunt is de eindhalte van bus 382, achterin jachthaven Marina Seaport. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur. Meer informatie is verkrijgbaar via 023-5411123 (di t/m zo).

(Tekst gaat door onder de foto)

Een winterakoniet.

Een winterakoniet.© Foto IVN

Kenaupark

Ook in de stad is in het vroege voorjaar van alles te zien in de natuur. De winterakoniet, het sneeuwklokje, lenteklokje en de narcis staan in bloei en de eerste bomen lopen uit. De Haarlemse Bolwerken en het Kenaupark staan er vol mee. Aan bod komt ook de cultuurhistorie van het Bolwerk. De Zochers hebben dit bolwerk als eerste van een reeks bolwerken in Nederlandse steden omgevormd tot een stadspark.

Deze excursie wordt gehouden door het IVN. Hiervoor is op een andere manier aanmelding noodzakelijk, te weten bij Harry Lips via 023-5340055. De aanvangstijd is 11 uur, het startpunt bevindt zich voor de Albert Heijn to go in het Haarlemse NS station.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.