Amerika eist onmiddellijk vertrek Russische troepen bij Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Verenigde Staten eisen de onmiddellijke terugtrekking van de Russische troepen bij de grenzen met Oekraïne. Ook moet Moskou meteen beginnen met het afbouwen van de spanning rond Oekraïne.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft daarop aangedrongen in een telefoongesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov. Hij vroeg om "onmiddellijke Russische de-escalatie en de terugtrekking van troepen en materieel aan de Oekraïense grenzen", aldus een woordvoerder. Opnieuw werd gewaarschuwd voor "snelle en ernstige gevolgen" voor de Russen, mochten zij meer van Oekraïne gaan veroveren dan de Krim, die zij begin 2014 al innamen. Washington vreest een nieuwe Russische invasie, maar Moskou noemt dat hysterie.

Blinken en Lavrov spraken elkaar nadat de Amerikanen onlangs al schriftelijk hadden gereageerd op forse Russische veiligheidseisen. De Russen willen onder meer dat het westerse bondgenootschap NAVO zich niet verder richting Rusland uitbreidt, bijvoorbeeld met Oekraïne.

Blinken benadrukte dat Washington bereid is met Moskou verder te praten over "wederzijdse veiligheidszorgen". Het overleg kan met zijn tweeën en samen met bondgenoten en partners worden voortgezet. Maar opnieuw wees hij ook op het recht van alle landen om hun eigen buitenlands beleid en hun allianties te bepalen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.