Blij om de buik van de zwangere Rihanna | column

En daar was-ie. Opeens en overal. Op Instagram, Facebook en Twitter, op de kanalen van modebladen en op websites van CNN, Nu.nl en andere nieuwsmedia: de buik van Rihanna.

Als een baken van hoop in deze turbulente tijd. De op Barbados geboren zangeres, mode- en beautyondernemer verwacht haar eerste kindje en maakte dit nieuws wereldkundig via een fotoserie met rapper, grote liefde en aanstaande vader ASAP Rocky.

De reacties waren enthousiast, ook al vonden sommigen dat gedoe om een buik overdreven. Nu zijn zwangere vrouwen uiteraard geen nieuw fenomeen, maar volgens ingewijden heeft Rihanna een nieuwe impuls aan de celebrity-zwangerschapsserie gegeven. Jawel, dit geldt als een heus genre in de fotografie, sinds filmster Demi Moore, eind jaren 90, spiernaakt poseerde voor het tijdschrift Vanity Fair. Het meest aansprekende voorbeeld is natuurlijk Beyoncé die zich in 2017 liet vereeuwigen. Getooid met voiles en bloemenkransen en zwanger van een tweeling. Ze deelde het veelvuldig geplagieerde plaatje op Instagram en scoorde er dat jaar ruim 11 miljoen likes mee.

Hoe anders zijn de foto’s van Rihanna, gekleed in een knalroze gewatteerde designjas (vintage Chanel?) en baggy jeans met heupkettingen, de blote(!) buik behangen met sieraden. Dus niet super glamoureus a la Moore, niet als een mysterieuze godinmoeder zoals Beyoncé, of semi-zwoel à la onze eigen Famke Louise (inmiddels bevallen van een zoon), die eind vorig jaar hoogzwanger op de Grazia prijkte. De beelden van Rihanna en Rocky ogen alsof ze toevallig op straat door paparazzi zijn gespot. Maar uiteraard weten we beter.

Niemand minder dan Miles ’Diggzy’ Diggs werd ingehuurd om het zichtbaar verliefde tweetal vast te leggen, in hartje New York. Meneer Diggzy is een echte topper in de fashionfotografie en klaarblijkelijk een schot in de roos. Binnen 24 uur vond het idee navolging bij vrouwen, die net als Rihanna in een halfopen roze jas de kou trotseren door een bol, bloot buikje te etaleren. Inmiddels is er ook een run op hot pink gewatteerde jassen en op jeans met scheuren. Zo werkt dat vaak in de mode. Ik vind het mooi om te zien hoe ook een zwangere Rihanna anderen blijft inspireren. En ja, die foto’s zijn cool en het aanstaande moederschap staat haar goed. Maar dat zovelen oprecht blij lijken te zijn om die buik, dát geeft de burger weer moed.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.