Chinese leider geeft banket na jaren isolatie

ANP Producties | Bron: ANP
Beijing

De Chinese leider Xi Jinping heeft zaterdag staatshoofden en regeringsleiders een banket aangeboden ter gelegenheid van de opening van de Olympische Winterspelen. Daarbij ontving Xi voor het eerst na circa twee jaar van coronamaatregelen weer in persoon buitenlandse leiders. Circa twintig leiders kwam naar de openingsceremonie op vrijdag.

Tal van landen hebben ervan afgezien hoogwaardigheidsbekleders te sturen uit onvrede over de mensenrechten in de Volksrepubliek en de vervolging van vooral een islamitische minderheid in het noordwesten van China. Zo waren er geen staatshoofden of regeringsleiders uit bijvoorbeeld Australië, de VS, Groot-Brittannië en Nederland.

De tafels voor het diner in de Grote Hal van het Volk waren ingenieus opgedekt met miniaturen in een winterlandschap. De gasten onder wie de Russische president Vladimir Poetin, de president van Egypte, Abdel Fatah al-Sisi, de Pakistaanse premier Imran Khan en de chef van het IOC, Thomas Bach, werden ook getrakteerd op muziekuitvoeringen. Gastheer Xi bracht een toast uit "op goede samenwerking voor een wereld die in duurzame vrede leeft".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.