Mike Pence spreekt zich uit tegen Donald Trump

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence zegt dat zijn vroegere baas Donald Trump het bij het verkeerde eind heeft als hij zegt dat Pence de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 had kunnen blokkeren.

Trump zei zondag, zoals hij al vaker heeft beweerd, dat Pence op 6 januari 2021 het vaststellen van de verkiezingsresultaten had kunnen blokkeren. Als vicepresident zat Pence de vergadering daartoe voor. Trump heeft sinds de verkiezingen in 2020 volgehouden dat die van hem "gestolen" zijn. Op de dag van de ratificatie werd het Capitool in Washington bestormd door Trump-aanhangers. De relatie tussen Trump en Pence is sindsdien verslechterd.

"President Trump heeft het verkeerd", zei Pence tijdens een toespraak in Florida. "Ik had het recht niet de verkiezingsresultaten te vernietigen. Het presidentschap behoort het Amerikaanse volk toe. Er is eerlijk gezegd geen idee on-Amerikaanser dan het idee dat een enkel persoon de Amerikaanse president kan kiezen."

Teleurstelling

Pence zei ook de teleurstelling over de verkiezingsuitslag te begrijpen. "Ik stond zelf op het stembiljet. Maar wat de toekomst ook brengt, ik weet dat we onze plicht vervuld hebben die dag", doelend op de ratificatie op 6 januari 2021. "De waarheid is dat er meer op het spel staat dan onze politieke partij of onze politieke toekomst. Als we het vertrouwen in onze grondwet verliezen, zullen we niet alleen verkiezingen verliezen, maar ons land kwijtraken."

Trump reageerde teleurgesteld op de uitspraken van zijn voormalige vicepresident. Hij verklaarde volgens Amerikaanse media dat "iedereen weet" dat hij gelijk had. Trump zei dat het wel degelijk gepast is om de verkiezingsuitslag niet meteen goed te keuren als sprake is van "fraude of grootschalige ongeregeldheden".

Verdeeldheid

De oud-president klaagde dat Pence zijn eigen rol heeft teruggebracht tot die van "automatische transportband" die alleen moest zorgen dat "Biden zo snel mogelijk tot president zou worden gekozen".

De gebeurtenissen van 6 januari 2021 blijven voor verdeeldheid zorgen binnen de Republikeinse Partij van Trump en Pence. Twee prominente Republikeinse politici die betrokken zijn bij het parlementaire onderzoek naar de bestorming zijn formeel berispt op een partijbijeenkomst in Salt Lake City.

Parlementariërs Liz Cheney en Adam Kinzinger kregen in een resolutie het verwijt dat ze zich schuldig maken aan "destructief gedrag" dat slecht is voor het land en hun partij. Ze zouden onder leiding van Democraten meedoen aan de "vervolging van gewone burgers" die op een "legitieme manier" meedoen aan het politieke proces.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.