IOC: incident met NOS-journalist door overijverige beveiliger

ANP Producties | Bron: ANP
Beijing

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zegt contact te hebben gehad met de NOS over het incident vrijdag in Beijing met verslaggever Sjoerd den Daas. De NOS-correspondent in China werd door een beveiliger uit beeld getrokken terwijl hij live in de uitzending aan het vertellen was over de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Volgens IOC-woordvoerder Mark Adams ging het om een "overijverige" bewaker. Een NOS-woordvoerder weerspreekt dat er contact is geweest met het IOC.

"Ik heb het gezien", zei Adams op de dagelijkse persbriefing in Beijing. "We hebben contact met de NOS. Het was een ongelukkig incident, met een overijverige persoon. De verslaggever kon al snel, met hulp van officials, zijn werk weer doen voor de camera. Zulke dingen gebeuren soms. Hopelijk was dit eenmalig. We verzekeren jullie dat jullie binnen de 'gesloten bubbel' jullie werk kunnen blijven doen", aldus Adams tegen de journalisten, die zich afvroegen of ze in China wel zonder beperkingen hun werk kunnen uitvoeren. "En als dat niet het geval is, dan willen we dat graag horen. We hebben met de NOS gesproken en gaan nu weer door."

De woordvoerster van het Chinese organisatiecomité voegde daaraan toe: "Veel buitenlandse journalisten deden van buiten het stadion verslag van de opening. We verwelkomen alle internationale media die naar Beijing zijn gekomen en we doen er alles aan om hun rechten te beschermen."

Een zegsman van de Nederlandse omroep geeft aan dat hij benieuwd is met wie het IOC dan contact heeft gehad. "Noch de NOS-directie, noch de hoofdredacties Nieuws en Sport, noch de leiding van onze olympische ploeg in Peking, noch onze correspondent zelf heeft iemand van het IOC over het incident gesproken."

Den Daas zei - terwijl hij live in het journaal uit beeld werd getrokken - dat hij eerder op een andere plek ook al was "weggezet". Hij kon later in de uitzending zijn verhaal vervolgen met op de achtergrond het Vogelnest-stadion, waar op dat moment de openingsceremonie plaatsvond. Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws, stelde vrijdag op Twitter al: "Helaas is dit steeds vaker de dagelijkse realiteit voor journalisten in China". Hij noemt het voorval "een pijnlijke illustratie van hoe het is gesteld met de persvrijheid in het land. Van journalisten blijf je af."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.