OM zoekt nog drie verdachten ’vergisontvoering’ Cruquius [update]

© Laurens Bosch

Frits Verhagen
Haarlem

Ruim een half jaar na de ontvoering van een toen 56-jarige man uit Hoofddorp bij de Woonplaza in Cruquius is Justitie nog altijd op zoek naar drie mannen die betrokken zouden zijn geweest bij die zaak.

Dat zei de officier van justitie maandag tijdens een niet inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Haarlem. Overigens ging het om een vergisontvoering, omdat de ontvoerders de verkeerde persoon te pakken hadden.

Zes verdachten uit Rotterdam en Dordrecht in de leeftijd van 22 tot 33 jaar verschenen maandag voor de tweede keer tijdens een openbare zitting na elkaar voor de rechter. Zij ontkenden of iemand te hebben ontvoerd of ze hielden, vaak op advies van hun advocaat, hun mond dicht.

De officier van justitie stelde dat er tegen alle zes nog voldoende verdenking is en dat ze daarom achter de tralies moeten blijven. Het openbaar ministerie (OM) denkt dus dat er nog drie verdachten rondlopen die ook met de ontvoering te maken. De officier zei maandag dat er nog meer personen verdacht werden, maar dat er onvoldoende bewijs tegen hen is.

Klemgereden

Bij de ontvoering op 5 augustus vorig jaar in Cruquius werd de auto van het slachtoffer klemgereden. De Hoofddorper werd uit zijn auto getrokken en naar een Mercedes-bestelbus gesleept. Hij is met de bus naar een loods in Gouda vervoerd, waar hij vermoedelijk vijf dagen is vastgehouden. Volgens het slachtoffer is hij ook bedreigd met een vuurwapen.

Het slachtoffer werd vijf dagen later gewond vrijgelaten in een woonwijk in Delft. Hij meldde zich bij een woning in de wijk, waarvan de bewoonster dacht dat hij een grap maakte.

De daders van de ontvoering hadden dus de verkeerde persoon te pakken. Het eigenlijke doelwit meldde zich later zelf bij de politie. Volgens Justitie heeft de vergisontvoering te maken met de vondst van 1899 kilo cocaïne uit Equador in juli vorig jaar in de haven van Antwerpen. De ontvoering zou een wraakactie zijn voor het kwijtraken van die enorme partij drugs.

Brand

Na de ontvoering vonden op diverse plaatsen in Zuid-Holland meerdere geweldsincidenten plaats. Bij een bedrijfspand in Zwijndrecht werd brand gesticht en bij een woning in Alblasserdam werd een explosief gevonden. Ook werd een pand in Hendrik-Ido-Ambacht beschoten. Verdachten in die zaken staan deze week in Rotterdam voor de rechter.

De officier van justitie zei maandag ervan uit te gaan dat het onderzoek naar de vergisontvoering in april klaar is. Daarna krijgen de raadslieden nog de gelegenheid om getuigen te horen of om nader onderzoek te vragen.

De raadslieden van de zes verdachten vroegen maandag aan de rechtbank om hun cliënt vrij te laten, desnoods met een enkelband om zodat ze in de gaten kunnen worden gehouden. De openbaar aanklaagster verzette zich tegen vrijlating van de verdachten. De rechtbank neemt op korte termijn een beslissing over het verzoek van de verdediging.

Mochten de zes vast blijven zitten, dan zijn er eind april en begin mei opnieuw niet inhoudelijke zittingen in Alkmaar en Haarlem. Wanneer de strafzaken rijp zijn om inhoudelijk te worden behandeld, is vooralsnog onduidelijk.

Lees ook: Vergisontvoering is zeldzaamheid, deskundige: ’Zorgelijk dat ze Hoofddorper nog niet levend hebben gedumpt’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.