Marc Overmars en zijn misdragingen: een schok, maar zeker geen verrassing | Commentaar

© Foto ANP

Jeroen Haarsma

Marc Overmars vertrekt bij Ajax vanwege het versturen van grensoverschrijdende berichten naar vrouwelijke medewerkers van de club. Zodoende bereikt MeToo nu ook het voetbal - dat is een schok, maar geen verrassing.

De voetballerij is het ultieme mannenbolwerk. Een hecht netwerk van mannelijke bestuurders, trainers, voetballers, journalisten en makelaars bepaalt het reilen en zeilen in het (inter)nationale topvoetbal. De laatste jaren wordt het netwerk af en toe ’doorbroken’ door een enkele vrouwelijke bestuurder of journalist; met name betaalzender ESPN gaf vrouwen een prominentere rol in de verslaggeving.

Die vrouwen komen terecht in een wereld met z’n eigen absurde wetten. Dingen die in een voetbalstadion normaal zijn, zijn in ’andere werelden’ totaal ondenkbaar. Mannen die in koor ’daar moet een piemel in’ zingen richting een presentatrice of cameravrouw: niemand kijkt ervan op. Veel stadions zijn nog steeds een vijandige omgeving voor vrouwen met ambitie in de voetballerij. Een dikke huid is noodzaak.

In die omgeving loopt een aantal mensen rond dat wordt aanbeden door diezelfde supporters. Vooropgesteld natuurlijk de voetballers zelf; vaak steenrijke mannen die al op jonge leeftijd op een voetstuk komen te staan. Dat kan leiden tot een gevoel van grootheidswaanzin en onaantastbaarheid.

Lees ook: Marc Overmars per direct weg bij Ajax na versturen grensoverschrijdende berichten: ’Ik schaam me kapot’

In Engeland, het voetbalwalhalla, is geweld van profvoetballers richting vrouwen al jaren een thema. Recent kwamen de aantijgingen richting toptalent Mason Greenwood in het nieuws. Hij wordt beschuldigd van verkrachting, aanranding en het met de dood bedreigen van zijn vriendin. De zaak zette de schijnwerpers op misdragingen van meer Britse spelers. Voor Greenwood, geschorst door zijn club Manchester United, hebben zijn gedragingen gevolgen.

Dat geldt nu ook voor Marc Overmars, de man bovenop de apenrots bij Ajax. Ook al op jonge leeftijd bejubeld als speler, later gefêteerd als bestuurder in de machowereld van het voetbal. Maar nu staat hij op straat. Hopelijk gaat er een duidelijk signaal uit van de zaak-Overmars: ook in de voetbalwereld kom je hier niet mee weg. Want het moet anders, zowel op de tribune als in de bestuurskamer.

© Foto ANP

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen