Jennifer Hup gaat het avontuur aan als lijsttrekker van ChristenUnie-SGP in Haarlemmermeer

Jennifer Hup.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Bart Boele
Hoofddorp

Ze werd niet gelovig opgevoed maar vond het geloof op eigen kracht. Als volwassene werd Jennifer Hup (33) gedoopt in de Hoofddorpse Meerkerk. Bij de raadsverkiezingen van 16 maart is ze lijsttrekker van de ChristenUnie-SGP in Haarlemmermeer (nu twee van de 39 zetels), waar ze in de politiek nog vrij onbekend is. Wie is Jennifer Hup eigenlijk?

Als jonge vrouw kreeg Hup onlangs de zegen van de lokale SGP-ledenvergadering voor het lijsttrekkerschap. Dat vindt ze zelf ’best eervol’ want de Staatkundig Gereformeerde Partij heeft landelijk lang vastgehouden aan het idee dat bestuurlijke functies voor mannen zijn bedoeld.

Hup: „Het was best even spannend. Ik ben een vrouw van deze tijd en ik leef naar Bijbelse principes. Neemt niet weg dat het best uniek is dat de SGP-leden in Haarlemmermeer voor mij hebben gekozen.”

Hup vindt ze nu wel ’een grappige achternaam’. Vroeger werd ze er weleens op aangesproken. „Het zou afstammen van een oude man die niet doorliep, maar ik heb me er nooit echt in verdiept.” Ze werd in Den Helder geboren, haar vader zat bij de Koninklijke Marine. „Ik ben op mijn vierde naar Nieuw-Vennep verhuisd, mijn ouders begonnen daar een elektronicazaak. Na ongeveer veertien jaar stopten ze ermee en woonde ik in Leimuiden. Daarna ging ik studeren in Amsterdam en ging ik op kamers in Hoofddorp.”

Moeder

Een bachelor Hoger Toeristisch & Recreatief Onderwijs heeft ze tot hbo-niveau kunnen afronden. In de tussentijd is haar moeder ernstig ziek geworden en is ze voor haar gaan zorgen. Over onder andere die mantelzorg voor haar moeder zegt ze: „Ik heb snel volwassen moeten worden. Ik heb geleerd dat het leven niet altijd leuk is, maar het vormt je tot wie je nu bent. Soms moet je een paar stappen terug doen om verder te komen. Ik heb er wel een dikke huid door gekregen.”

Werkervaring

Hup: „Ik heb mijn bachelor gehaald en zou de studie nog universitair kunnen oppakken om een master te behalen, maar ik weet niet of dat er nog van gaat komen. Het verlangen is er wel, maar ik ben mijzelf de afgelopen jaren meer gaan focussen om werkervaring op te doen in verschillende sectoren.”

Tijdens haar studie ging Hup op stage bij een toeristisch bedrijf. Ze bedacht een afstudeeropdracht over een intern duurzaamheidsbeleid, maar daar ging haar begeleider niet mee akkoord omdat ze daarvoor naar Londen moest. Vervolgens kwam ze in aanraking met het Centrum voor Duurzaamheid NMCX in Hoofddorp. „Ik mocht aan de slag gaan voor recreatiegebied Park21 en een deelgebied voor gaan inrichten voor agrarisch vermaak. Het was een ontwerpgericht onderzoek, inpasbaar in een bestaand gebied. Ik ontdekte dat er veel niet mogelijk was vanwege allerlei regels. Dat triggerde mij toen al om actief te worden binnen de lokale politiek om mogelijk het verschil te gaan maken.”

Politiek

Na de stage vond Hup werk bij de provincie Noord-Holland, als ambtenaar. Ondertussen schreef ze aan haar scriptie over duurzame initiatieven binnen Park21. „Bij de provincie zeiden ze: ’Jij bent geen ambtenaar, jij moet de politiek in’. Daar ben ik cursussen voor gaan volgen. Debatteren, presenteren, in gesprek gaan met mensen: dat lag me wel. De conclusie dat ik in de politiek zou kunnen gaan, was niet heel vreemd.”

Na het werken bij provincie Noord-Holland vond Hup werk bij Rijkswaterstaat, UWV en diverse ministeries, momenteel het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. In haar vrije tijd doet ze onder andere aan tennis en paardrijden.

Geloof

Ze is nu lijsttrekker van ChristenUnie-SGP, terwijl Hup niet gelovig is opgevoed. Dat is ze geworden, een bewuste keuze waar haar ouders wel aan moesten wennen. „Ik had het idee van ’een mooi inkomen en een mooi huis, is dat het dan?’ Dat was het voor mij niet. Ik zocht naar diepgang. Geld verdienen is leuk, maar het is een middel. Geld maakt niet enkel gelukkig. Waar wil je heen in je leven? Ik wil iets bereiken voor mensen”, zegt Hup. Vanuit die gedachte kwam ze met het geloof in aanraking en koos daarvoor. „Het christendom is een keuze geweest. Het geloof zit in mijn hart.”

Ze raakte relatief snel bij de ChristenUnie actief. Had ze ook voor CDA kunnen kiezen? „Misschien. Had gekund, ik weet het niet. Dingen komen op mijn pad, daar geloof ik in. Ook de ChristenUnie. Na een paar maanden stond ik op de kandidatenlijst. Bij de Provinciale Statenfractie van ChristenUnie werd ik fractieassistent en kwam ik op de zesde plek op de lijst bij de verkiezingen. In Haarlemmermeer kon ik meedoen met de fractie als fractiemedewerker.” Hup werd onlangs beëdigd als fractieassistent.

Woonruimte

Dat kan nu, maar dat kon eerder niet: Hup kon jarenlang in Hoofddorp geen woonruimte vinden. Wel in Haarlem. „In een kantoorpand dat tot appartementencomplex zou worden omgebouwd. Ik had daarvoor al een eigen adres in Hoofddorp gevonden, maar dat project ging op het laatste moment niet door. Zo kwam ik in Haarlem terecht. Via een lokale makelaar kon ik vorig jaar een woning in de Hoofddorpse wijk Overbos kopen. Voor de vraagprijs, zonder overbieden. Heel bijzonder in deze tijd. Ik dacht ’hoe dan?’. Het heeft zo moeten zijn. Dat zijn van die dingen die op mijn pad komen.”

Leiding geven

Hup laat het leven tot zich komen in de overtuiging dat het zo mag zijn. Net als de uitnodiging om lijsttrekker van de ChristenUnie-SGP in Haarlemmermeer te worden. Ze heeft het gevoel dat het haar past, zo’n rol. „Ik wil graag een leidinggevende functie. Mensen verbinden, samen een weg zoeken. Het kan zijn dat alle anderen een kant op gaan die ik niet zie zitten. Dan ben ik even stil. Kijken wat er gebeurt, misschien hebben ze wel gelijk”, aldus Hup.

„Ik zeg nooit zomaar iets. Ik wil het naadje van de kous weten en dan pas mijn mening vormen. En dan kan ik best vasthoudend zijn. Maar uiteindelijk moet je ook kijken naar de mening van anderen, verbinding zoeken. Het is goed dat er regels zijn en beleid. Maar als het nodig en verantwoord is moet je ook buiten de lijntjes kunnen kleuren.”

Ambities heeft ze genoeg: „Ik wil laten zien wie ik ben en wat ik kan. Ik geloof in liefde en de goedheid van de mens, dat is mijn uitgangspunt in het leven. Het geloof zit in mijn hart, waar ik ook ga, al zal ik dat in de politiek niet van de daken roepen.’’

Hup is het beste te beschrijven als een progressieve liberaal, maar wel op een christelijke manier. ,,Bij de ChristenUnie-SGP Haarlemmermeer kun je het avontuur aangaan. Bij deze partij is geen ellebogenwerk. Wel creativiteit, en denken in oplossingen. Daar voel ik me thuis.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.