VS loven 10 miljoen uit voor tips over IS-leider Afghanistan

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Verenigde Staten loven tot 10 miljoen dollar uit voor informatie over de verblijfplaats van de leider van de Afghaanse-Pakistaanse tak van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Eenzelfde bedrag staat klaar voor tips die leiden tot de aanhouding van de mensen achter de bloedige aanslag op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul in augustus waarbij dertien Amerikaanse militairen omkwamen.

IS-Khorasan, zoals de lokale tak wordt genoemd, pleegde de aanslag in Kabul terwijl de Amerikanen zich aan het terugtrekken waren uit Afghanistan. Daarbij kwamen ook tientallen strijders van de Taliban om, de islamistische beweging die de macht heeft overgenomen.

Er vielen meer dan 100 doden en ruim 140 gewonden bij de aanslag door IS-K, die volgens de VN-Veiligheidsraad sinds juni 2020 onder leiding staat van Sanaullah Ghafari. Deze man, naar verluidt een Irakees die een andere naam heeft, zou opdracht hebben gegeven voor tal van IS-operaties in Afghanistan en Pakistan, en de financiering daarvan. Daarbij hebben honderden mensen het leven verloren. De Veiligheidsraad heeft in december sancties uitgevaardigd tegen Ghafari.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.