Omwonenden geven Tata-directeur schot voor de boeg met lijst ja-nee-vragen

CEO Hans van den Berg van Tata Steel IJmuiden© foto dirk-jan prins

1 / 2
Bart Vuijk
Wijk aan Zee

Omwonenden van Tata Steel geven staalbaas Hans van den Berg een stevig schot voor de boeg met een lijst vragen, waarop zij vanavond van hem in gesprek antwoord eisen. Van den Berg gaat vanavond online in gesprek met omwonenden. Omwonenden eisen dat hij met de billen bloot gaat.

Dorpsraad Wijk aan Zee en stichting Frisse Wind.Nu schrijven in een open oproep:

,,We willen al jaren antwoorden van Tata maar die krijgen we zelden. Als we ze krijgen dan blijken het loze beloften. Sterker nog charmeur Hans vd Berg heeft de mooiste praatjes maar de advocaten van Tata vechten ondertussen alles aan. Als omgeving willen we dat Tata zich committeert aan afspraken.

Tata belooft 50% minder PAKs uit te stoten over heel Tata en dat in het 1e kwartaal van dit jaar. Dit hoort uiteraard over de daadwerkelijke uitstoot te gaan en niet over de door Tata gemeten uitstoot. Gaat Tata dit nog waarmaken? Ja of nee en daarnaast hebben we onderstaande vragen.”

Daarna komen deze twee plaatjes (tekst gaat door onder de afbeeldingen)

De omwonenden zijn de ’mooie praatjes’ van de Tata-directeur dus beu, en willen keiharde garanties horen met data en deadlines voor de sluiting van fabrieken en de overstap op de productie van groen staal. Momenteel ontbreken die garanties, en wordt er ook door Van den Berg zelf geschoven met de plannen.

Zo maakte hij onlangs in een interview bekend dat hij erover denkt om Hoogoven 7 te sluiten voor Hoogoven 6, die volgend jaar nog wordt opgelapt om weer vijftien jaar mee te kunnen. Omwonenden zien dit als ongewenst extra uitstel voor alle groene plannen, omdat Hoogoven 7 pas in 2037 aan het eind van zijn levensduur is, en Hoogoven 6 eigenlijk vorig jaar al.

Met de sluiting van een van de hoogovens kan ook een wens van omwonenden in vervulling gaan: de sluiting van de sterk vervuilende kooksfabriek 2.

Via deze link kunnen mensen zich inschrijven voor de online vraag- en antwoordsessie met Hans van den Berg, die vanavond om 19.30 begint.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.