Aangifte tegen ambtenaren Belastingdienst om Toeslagenaffaire

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De Utrechtse strafrechtadvocaat Anis Boumanjal doet maandag namens drie gedupeerden van de Toeslagenaffaire aangifte wegens discriminatie door ambtenaren van de Belastingdienst. Hij bevestigt berichtgeving hierover in NRC. Het Openbaar Ministerie (OM) zag na eerdere aangiftes geen aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen. Volgens Boumanjal heeft een recent onderzoek dat accountantsbureau PwC in opdracht van de Belastingdienst uitvoerde echter voldoende nieuwe informatie opgeleverd om dit alsnog te doen.

Volgens het OM was onderzoek niet nodig, omdat de Belastingdienst onderdeel is van de staat en de staat strafrechtelijke immuniteit geniet. Die immuniteit zou ook gelden voor individuele ambtenaren, aldus het OM. Het OM kon bovendien niet vaststellen dat ambtenaren opzettelijk zouden hebben gediscrimineerd.

Uit het onderzoek van PwC blijkt volgens Boumanjal dat individuele ambtenaren handmatig gegevens over etnische identiteit en religie hebben toegevoegd aan het fraudeopsporingssysteem van de Belastingdienst. Volgens de ambtenaren zouden dit risicofactoren zijn voor fraude. "Dan kun je je niet meer verschuilen achter het systeem", zegt Bourmanjal. "Dan ben je moedwillig aan het discrimineren en dat is strafbaar."

Volgens de advocaat rechtvaardigt de nieuwe informatie "een diepgravend strafrechtelijk onderzoek, waarbij de nieuwe gegevens worden meegenomen". Als het OM opnieuw besluit de zaak te seponeren, overweegt hij een zogeheten Artikel 12-procedure om vervolging af te dwingen. "Juist als het OM twijfelt, moet het de zaak voorleggen aan de rechter. Laat die zich er dan over uitspreken."

De drie gedupeerden die Boumanjal vertegenwoordigt zijn twee ouders die slachtoffer zijn geworden in de Toeslagenaffaire en de eigenaar van een gastouderbureau dat van fraude is beschuldigd. De advocaat heeft de aangifte zo opgesteld dat andere gedupeerden kunnen aanhaken.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.